Landssorg i Kambodja efter festivalolycka
Tornen framför munkarna tillhör en bro i Phnon Penh i Kambodja. Där blev cirka 350 personer ihjältrampade under den pågående vattenfestivalen. De buddhistiska munkarna kom för att be för offren. (Foto: Nam Hoang Dinh / AFP)


En bro i Phnom Penh, Kambodja, leder till en ö där en konsert lockade mycket folk under vattenfestivalen den 22 november. Vid midnatt förvandlades den glada festen till en tragedi då panik uppstod på bron. Cirka 350 personer dog.

Den årligen återkommande vattenfestivalen urartade då festen hade lockat till sig alltför mycket folk och det blev trångt uppe på bron på måndagskvällen runt midnatt.

Många försökte lämna den överfulla bron och i det uppstod tryck både framifrån och bakifrån, varvid panik uppstod. I den vilda paniken blev cirka 350 personer ihjältrampade och omkring 500 skadades uppger SR.

Identifieringen av de omkomna kom snabbt igång, och många anhöriga kom så fort de fick höra talas om olyckan. De sökte förtvivlat bland alla offer på olika bårhus i staden för att finna sin anhörig. De flesta omkomna är unga kvinnor eller flickor.

Kambodja har utlyst landsorg till på torsdag.

– Detta är landets största tragedi sedan Röda khmererna, sade Hun Sen Kambodjas premiärminister enligt SR.

Röda khmererna dödade 1,7 miljoner människor mellan 1975-1979.