Karragenmossans läkande egenskaper
Karragenmossa är i själva verket en sorts tång som tillhör rödalgerna. På bilden en marockansk fiskare som just kommit upp till ytan med dagens fynd från hvasbotten. (Foto: Fadel Senna/AFP) . (Photo credit should read FADEL SENNA/AFP/Getty Images)


Under potatissvälten i 1800-talets Irland räddade irländsk mossa tusentals människor från svält. Den är även känd som karragenmossa, vilket på irländska betyder mossan på berget. Namnet kommer från staden Carragheen i sydöstra Irland.

Irländsk mossa är i själva verket en sorts tång som tillhör rödalgerna. De växer på de nordliga Atlantkusterna och ända ner till Portugal i söder.

De första irländska immigranterna som kom till Kanada och New England var de första européer som samlade och använde sig av karragenmossa i Nordamerika.

Den innehåller polysackarid karragenan, ett naturligt förtjockningsmedel som används i soppa, pudding och glass.

Används i flera former

Irländsk mossa innehåller många mineraler och spårämnen, inkluderat jod, brom, betakarotin, kalcium, järn, magnesium, mangan, fosfor, kalium, selen och zink, pektin, B- och C-vitamin. Den innehåller antivirus- och antibakteriella faktorer. Därför kan de som rehabiliteras efter operationer eller sjukdomar finna den välgörande. Webbsidan The Holistic-online.com hävdar att den huvudsakliga rollen för denna medicinalväxt ursprungligen var ”att snabba på läkningen från försvagande sjukdomar, speciellt tuberkulos och lunginflammation”.

Klassiska beredningar är te, tinkturer eller tabletter gjorda av hela den torkade plantan, vanligen i kombination med andra örter.

Eftersom 55 procent av irländsk mossa består av mucilago (växtslem), ett tjockt klistrigt ämne, klassas den som lindrande. Den ger en lugnande effekt genom att klä matsmältningskanalerna med ett växtslem, som är mycket resistent mot magsafterna. Som ett matsmältningsmedel hjälper den vid åkommor som magkatarr, kolik, uppblåsthet, svårigheter att svälja, kräkningar och diarré. Långvarig användning kan dock minska magsyran och därmed störa matsmältningen.

Utöver att lugna matsmältningskanalerna kan irländsk mossa hjälpa vid andningsbesvär, urinvägs- och njurinflammationer. Som ett lung- och andningsmedel har den förmåga att hjälpa till att hålla andningsvägarna fria, lätta på bronkit och reparera torra och irriterade slemhinnor.

Utvändigt kan den användas för smärtlindrande omslag och lugna irritation. Dess kylande och avgiftande natur lindrar solbränna, bett och andra hudbesvär.

Eftersom irländsk mossa har blodförtunnande effekt bör den inte användas av dem som tar antikoaguleringsmedel.

Rådfråga alltid läkare vid sjukdomstillstånd.

Källor: Herbs2000, Mountainroseherb.com, health-care-information.org, herbalextractsplus.com

Eukalyptus läkande egenskaper

Kostens betydelse för hälsa inom kinesisk medicin