Kyrka i Badgad belägrad - 52 döda
En präst och en irakisk man försöker komma in i den syrisk-katolska katedralen Sayidat al-Nejat i centrala Badgad, den 1 november. 46 kristna och säkerhetsvakter uppges ha dödats i samband med att amerikanska och irakiska styrkor stormade katedralen för att frige ett hundratals gisslan i en attack som tros ha utförts av beväpnade al Qaida-soldater. (Foto: Ahmad Al-Rubaye/Getty Images )


Irakisk polis stormade i söndags en kyrka i Badgad där terrorister, troligtvis kopplade till al Qaida, höll fler än 100 kristna som gisslan. Minst 52 personer dödades, däribland flera personer ur gisslan samt sju poliser, rapporterade Al Jazeera idag.

Angreppet resulterade i ett flera timmar långt gisslandrama vilket började när beväpnade terrorister iklädda självmordsvästar rusade in i den katolska kyrkan Sayidat al-Nejat i Badgads Karrada-område under söndagens gudstjänst.

Angriparna sköt en av de två prästerna så snart de kommit in i kyrkan och hotade att döda resten av människorna där ifall rebellerna som hålls fångna i Egypten inte frisläpptes.

Terroristerna försökte först komma in i den irakiska börsbyggnaden men drevs därifrån av säkerhetsstyrkor varpå de flydde till kyrkan under söndagsmässan.

– När vi kom ut i korridoren för att se efter vad som pågick, såg vi beväpnade män storma huvudentrén och de började skjuta mot oss. Många människor föll till golvet, däribland en präst, medan några av oss sprang in och tog skydd i ett låst rum. Vi stod packade mot varandra medan vi väntade på säkerhetsvakterna, berättar en av kyrkobesökarna, Marzina Matti Yalda, för Wall Street Journal.

Vice inrikesministern, generalmajoren Hussein Ali Kamal uppger att 52 personer dödades vid attacken och att 67 skadades, enligt rapporter från AP. Antalet skiljer sig dock mellan olika rapporteringar och en del säger att 10 terrorister var involverade och att åtta arresterades. Minst en terrorist ska ha detonerat sin bombväst då polis försökte komma in i kyrkan.

En hemsida som sägs drivas av terroristgruppen Den islamiska staten Irak, publicerade i söndags ett uttalande i vilket man säger att man ska ”utrota irakiska kristna” om muslimska kvinnor i Egypten inte friges, rapporterar AP. Sidan pekar särskilt ut två kvinnor, fruar till egyptiska koptiskt kristna präster som konverterat till islam för att kunna skilja sig från sina män, då skilsmässa är förbjudet inom den koptiska kyrkan.

Den amerikanska arméns talesman, överstelöjtnant Eric Bloom, säger till Al Jazeera att omkring 100 personer hållits som gisslan i kyrkan när angriparna kommit in, men att cirka 19 av dem lyckats undkomma. Han kallar händelsen för ett misslyckat rånförsök.

– Vi har sett dem använda sig av rån för att få finansiering. Det har varit mycket svårt för dem att få extern finansiering så de tar till mindre brott för att försöka klara sig finansiellt.

Tv-stationen Al-Baghdadiya uppger att man mottagit ett telefonsamtal från någon som påstår sig vara en av angriparna och som kräver ett frisläppande av samtliga al Qaida-fångar i Irak och Egypten, enligt Al Jazeera.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/45190/