Kvinnan som planerat döda Lars Vilks fick lindrigare straff
Denna odaterade bild som erhölls den 9 mars, 2010 från SITE Intelligence Group visar Colleen R. LaRose. Den amerikanska kvinnan som kallar sig för "Jihad Jane" åtalades av amerikanska myndigheter den 9 mars 2010 för att ha planerat att bland annat mörda konstnären Lars Vilks och för att ha rekryterat "våldsamma jihadistfighters" för att utföra terrordåd. (Foto: SITE Intelligance Group/ AFP)


Kvinnan som kallade sig för Jihad Jane på nätet och hade planer på att mörda Lars Vilks har fått lindrigare straff med motiveringen att hon samarbetat väl under förhören.

Domaren i Philadelphia, Petrese Tucker, har enligt nyhetsbyrån AP accepterat att ge Colleen LaRose, ”Jihad Jane”, ett lindringare straff efter en begäran från regeringen. 

Hon dömdes på måndagen till tio års fängelse. Ursprungligen riskerade hon att få livstidsfängelse för sin inblandning i en terrorplan.

Colleen LaRose, som är från Pennsburg, har enligt Wall Street Journal erkänt att hon ”arbetat tvångsmässigt på sin dator” för att rekrytera folk och samla in pengar för jihad eller det muslimska heliga kriget i Europa och södra Asien.

Hon har också erkänt att hon hade hjälpt till med en plan för att mörda konstnären Lars Vilks vars karikatyrteckningar om profeten Muhammed har förargat många muslimer.

Under brottsutredningen har hon hjälpt till att lösa flera andra terrorbrott gällande nationell säkerhet, rapporterar Wall Street Journal.

Regeringen har ändå sagt att LaRose förblir ett hot och att ”till och med år efter hennes arrestering verkade hon i sin korrespondens i fängelset visa på total brist på ånger om sitt beteende”. Man noterade att hon ofta undertecknade sin post i fängelset som ”JihadJane.”

Mark Wilson, som är LaRoses advokat har kallat domen, enligt WSJ, för ”rättvis och rimlig” med tanke på de ”otaliga komplicerade faktorerna i ärendet.”

Colleen LaRose har haft en mycket svår barndom.  Hon utsattes för grova sexuella övergrepp av sin far, med drogmissbruk och prostitution som följd.