Kvinna födde på flygplan - visste inte att hon var gravid
Nyblivne pappan, Wesley Branch, håller i sitt nyfödda barn. Hans flickvän, Ada Guan, som var ovetande om att hon var gravid i 37:e veckan, födde barnet under en flygresa mellan Calgary och Tokyo den 10 maj, som ironiskt nog inträffade då Kanada (och många andra länder) firar mors dag. (Skärmdump från Youtube)


Det visade sig att en kanadensisk kvinna som födde sitt barn över havet på en flygresa från Calgary till Tokyo, inte ens visste att hon var gravid, rapporterade Global News.

Den 23-åriga kvinnan var gravid i 37:e veckan, men pojkvännen Wesley Branch berättade för kanadensiska nyhetsmedier att de inte hade en aning om det. Ett graviditetstest hade gett negativt svar och inte ens vid ett läkarbesök hade graviditeten upptäckts.

Värkarbetet på planet började när Guan sade att hon var orolig i magen.”Hon sade till mig:’Något ramlade ut ur mig’. Jag lyfte upp hennes byxor och jag såg ett huvud och sedan hörde jag ’Wah’. Jag tänkte: ’Herregud! Jag tror att vi har ett barn’”, berättade Branch för Global News.

Läkare fanns ombord
Som tur var fanns det en läkare ombord på Air Canada Flight 009, som hjälpte till att förlösa ett friskt flickebarn.

Flygledningen på Narita International såg till att planet fick landa cirka 30 minuter före planerad ankomst. Mamma och barn sändes snabbt till sjukhus där allt befanns vara som det skulle, rapporterade AFP.

Branch och Ada Guan har haft sällskap i omkring ett år.

Air Canada twittrade ut en video från en japansk nyhetsrapport om födseln, som passande nog skedde på Amerikas mors dag.

Även om många kvinnor som har gått igenom en graviditet tycker att det här är svårt att tro på, är fenomenet att inte veta att man är gravid vanligare än man kan tro.

”Kryptisk graviditet”
Den officiella termen kallas ”kryptisk graviditet”, och syftar på en kvinna som inte vet att hon är gravid förrän den 20:e veckan (efter ungefär halva graviditeten). Detta sker i en av 475 graviditeter, enligt en studie som citeras i PregnancyCorner.com. Fall som Guans, där hon inte visste att hon var gravid alls förrän värkarbetet började, förekommer i ett fall av 7225 födda.

Det är inte heller ovanligt att ett graviditetstest ger negativt provsvar och att läkare missar en kryptisk eller obemärkt graviditet. Ibland märker den blivande modern att hon är gravid, men när det inte upptäcks medicinskt blir hon förvirrad eller orolig.

En webbplats som kommit till för att hjälpa dessa kvinnor, CrypticPregnancy.com, ger följande råd: ”Känn det inte som att du måste bevisa din graviditet för läkarna. Detta kan vara en otrevlig väg att gå. De kan be om mentala utvärderingar, och beroende på vilket land du befinner dig i, blir konsekvenserna olika.”

Läkarutlåtande krävs vid sena graviditeter
Med tanke på att Guan inte hade en aning om att hon var gravid kunde vanliga regler om flygning under sena stadier av graviditeten knappast tillämpas. Vanligen kan en kvinna med en normal graviditet, som inte tidigare haft en för tidig förlossning, resa till och med den 36:e veckan på Air Canada.

Många amerikanska flygbolag är mindre restriktiva. Delta och Alaska Airlines har till exempel inga restriktioner alls för flygning under graviditeten, och råder bara kvinnan att samråda med en läkare innan hon flyger. American Airlines sätter inte heller upp några restriktioner, men ber om ett läkarutlåtande om det gäller sista graviditetsmånaden för inrikes eller internationella resor.

JetBlue, US Airways och Virgin tillåter resor med mindre än sju dagar kvar till beräknad nedkomst, med ett läkarutlåtande. Och av de tre har bara Virgin strängare regler för internationella resor och kräver intyg på beräknad nedkomst mellan 28 och 36 veckor, och ingen flygning därefter.

I mars föddes en pojke ombord under en flygning med Qatar Airways. Piloten tvingades göra en nödlandning i Newfoundland, Kanada, ett par timmar efter starten från Miami.

I januari föddes en flicka under en flygning från Amman, Jordanien, till New York. Piloten på Royal Jordanian sade att han planerade att göra en nödlandning i Kanada, men bestämde sig för att fortsätta till New York efter att han fått veta att födseln skett utan komplikationer, rapporterade Emirates24.