Kung Davids palats upptäckt nära Jerusalem enligt arkeologer
Föremål från de arkeologiska utgrävningarna visas upp bredvid resterna av det som tros vara kung Davids palats. Palatset är beläget i Khirbet Qeiyafa i Israel och är en av två kungliga offentliga byggnader som hittades under arkeologiska utgrävningar i det man tror kan vara kungariket Judéen på 900-talet f.Kr. (Uriel Sinai/Getty Images)


Kung Davids palats har upptäckts av ett arkeologteam som menar att ruinerna nära Jerusalem är ”obestridliga bevis” på att det fanns en myndighet i Judéen under tiden då den bibliska personen ska ha levt.

”Det här är den enda platsen där organiskt material har hittats – däribland olivkärnor – som kan dateras med kol 14-metoden till Kung Davids tidsperiod”, sade en representant på Israels myndighet för antikviteter, enligt USA Today.

Forskningsprofessorerna Yossi Garfinkel och Saar Ganor har identifierat en av strukturerna i ruinerna som kung Davids palats, rapporterar Jerusalem Post.

”Ruinerna är det bästa exemplet för att datera kung Davids blottlagda stad, och ger forskarna ett kliv framåt i förståelsen av ursprunget till kungariket Judéen”, sade de, och tillade att ”detta är ett obestridligt bevis för existensen av en central myndighet i Judéen under kung Davids tid”.

Jerusalem Post rapporterade att platsen för kampen mellan David och Goliat, kallad Khirbet Qeiyifa, troligtvis förstördes år 980 f.Kr.

Arkeologerna gav ytterligare beskrivningar av palatset.

”Den södra delen av ett stort palats som sträckte sig över en yta på omkring 1 000 kvadratmeter blottlades på toppen av staden”, sade Garfinkel och Ganor, enligt Fox News.

De tillade: ”Muren som omgärdar palatset är omkring 30 meter hög med en imponerande entré genom vilken man steg ner till den södra porten till staden, mitt emot dalen Elah. Runtom palatset fanns rum där olika installationer hittades – bevis för en metallindustri, speciella keramikkärl och fragment av alabasterkärl som importerades från Egypten.”

De tillade att det var en fantastisk plats för utsikt över dalen.

”Härifrån har man en utmärkt utsikt över stora avstånd, från Medelhavet i väst till Hebronbergen och Jerusalem i öster”, sade arkeologerna. ”Det här är en idealisk plats för att sända meddelanden genom röksignaler”, sade de båda, enligt LiveScience.

Översatt från engelska