Kung Carl XVI Gustaf 60 år på söndag
Kung Carl XVI Gustaf fyller 60 år den 30 april. (Foto: AFP/Claudio Bresciani)


På söndag fyller Sveriges Konung, Carl XVI Gustav 60 år. Hans Majestät kommer att firas i tre dagar, 28-30 april.

Kungliga gäster, statschefer och representanter för olika länder och nära släktingar till Kungen och Drottningen har blivit inbjudna och tackat ja att delta i Kungens 60-årsfirande, däribland Norges Kung Harald och Drottning Sonja, Kronprins Haakon och Kronprinsessan Mette-Marit med sonen Prins Sverre Magnus, Finlands president Tarja Halonen, Islands president Olafur Ragnar Grimsson med fru Dorrit Moussaieff, Spaniens Kung Juan Carlos och Drottning Sofia.

Tänker på de unga

Kungahuset uppmanar eventuella uppvaktare att inte skicka några prylar. Kungen har startat en stiftelse dit pengagåvor kan skickas. Dessa pengar kommer sedan att delas ut via stiftelsen ”Ungt  ledarskap” i form av stipendier.

Under fredagen arrangerade Kungen ett seminarium med temat ”Från utanförskap till innanförskap”, med syftet att uppmärksamma arbetet med att stödja unga människor i socialt utsatta miljöer. Ungdomar och ledare har bjudits in från hela landet. Seminariet ägde rum på Kungliga Slottet.

Porträtt av Kungen

Talman Björn von Sydow och statsminister Göran Persson lämnade på fredagen över riksdagens och regeringens gemensamma 60-års gåva till H.M. Konung Carl XVI Gustaf. Gåvan är ett porträtt av konungen gjord av konstnären Olle Hamngren. På lördagen hålls en privat födelsedagsmiddag på Drottningholms slott.

På söndagen kommer försvarsmakten att hylla Kungen på Yttre borggården, Kungliga Slottet, ett tillfälle då allmänheten kan få se Hans Majestät Konungen.

En parad kommer på söndagen att gå från Slottsbacken via Skeppsbron, Kungsträdgården och Hamngatan till Stadshuset. Framkomligheten i trafiken i city kan därför bli starkt begränsad och besökare i staden uppmanas att åka kollektivt.

Källor: TT-nyheter. SVD. kungahuset.se. Sv.Riksdag