Kronprinsessbröllopet närmar sig


Det är bara två dagar kvar tills kronprinsessan Victoria äktar sin fästman Daniel på lördag. Förberedelserna har pågått i cirka ett år, för att få det att fungera så bra och säkerhetsmässigt som möjligt.

Det kungliga bröllopet karaktäriseras av traditioner; gamla traditioner, svenska traditioner, kungliga traditioner, kulturella traditioner, mattradition och även ett mått av innovation. Man kommer att se nya och personliga element som kronprinsessan Victoria och Daniel Westling har lagt till.

Det finns en annan aspekt på bröllopet och det är miljöaspekten, säger hovets informationschef Nina Eldh.

– Alla blommor är rättviseplantor eller FFP (Fair Flowers fair Plants)-märkta, transporten är miljövänlig och kronprinsessan har särskilt begärt att ballonger, fyrverkerier eller konfetti inte ska användas.

Man har försökt lägga
mycket fokus på närodlade produkter och det kommer att märkas bland annat i kyrkan, i utsmyckningen av slottet och maten. Färgerna är somriga och typiskt svenska. Redan idag kan vi se att kortegevägen är utsmyckad med blomsterkransar som påminner om midsommarkransar.

2300 journalister är ackrediterade, varav 700 är utländska. 25 utländska tv-bolag kommer att filma bröllopet. Enligt Medievärlden har Tyskland skickat 277 journalister. De flesta av dem arbetar för tv-bolagen ZFD, ARD och RTL.

Finland har 57 journalister som bevakar bröllopet. Den finska tv-kanalen MTV3 fanns på plats under torsdagens pressmöte på Rosenbad, och dess reporter sade att finsk media har rapporterat dagligen om bröllopet denna vecka. Finlandsfärjorna Silja Line och Viking Line är nästan helt fullbokade inför bröllopet. Silja Line erbjuder bröllopspaket till Stockholm med avgång fredag den 18 juni. Det blir bröllopsyra ombord och åtta par vigs av en finsk präst på Silja Serenade.

1000 vip-gäster är inbjudna till bröllopet i Storkyrkan på lördag, inklusive ambassadörer eller Chargé d’affaires från diktaturländerna, Iran, Nordkorea, Kina och Eritrea. Framför allt Eritreas närvaro mötte politisk kritik. Hovet förklarade dessa länders närvaro med att det följer en praxis från UD, som innebär att länder som Sverige för dialog med och som har beskickning i Sverige bjuds på denna typ av tillställningar.

– Det är kutym, sade Cecilia Julin på UD till medierna vid en presskonferens på fredagen.

Cirka 400 gäster är bjudna till bröllopsmiddagen på slottet. Bland dessa finns Per Gessle, Lisa Nilsson och den japanske kronprinsen Naruhito.

6400 personer deltar i paraden längs den nästan sju kilometer långa kortegevägen. De flesta busslinjer i Stockholms innerstad kommer att vara inställda på grund av avspärrningar kring kortegevägen. Men tunnelbanan ska gå som vanligt.

Cirka 2000 poliser kommer att finnas på plats inför bröllopsfesten för att skydda kungafamiljen och gästerna. SVT kommer att direktsända vigseln i Storkyrkan. Man kan även lyssna live i radions P4 och se på SVT Play.