Krönika: Världen är full av "världens bästa mamma"
Krönikör Madeleine Almberg.


När jag städade och gick igenom gamla lådor häromdagen så hittade jag ett kort, som barnen hade gjort till mig för några år sedan. De hade målat små bilder och skrivit ”Till världens bästa mamma” på kortet.

I dag firar vi just henne, för världen är ju full av världens bästa mamma. Hon som finns till för sina barn i både med- och motgång och gör allt för dem.

Mors dag började firas i Philadelphia 1905 av Anna Jarvis, för att på årsdagen av sin mammas bortgång, hedra hennes minne.

Man höll en gudstjänst med fokus på det fjärde budet och moderskärlek. Anna dekorerade kyrkan och delade ut vita nejlikor till alla besökare, då den vita nejlikan var moderns favoritblomma.

Mors dag spred sig sedan i resten av USA och 1914 blev den officiell helgdag. I USA firar man Mors dag den andra söndagen i maj, men när dagen spreds vidare till andra länder, så ändrade man ibland datumen, men de allra flesta länder firar mors dag någon gång i mars eller maj.

I Norge är man dock först ut och firar mors dag redan i februari och sist ut är Indonerisen som firar i december.

I Sverige firade man mors dag för första gången 1919 på intiativ av Cecilia Bååth-Holmberg, som var en svensk författare. Hon flyttade mors dag till sista söndagen i maj och 1920 gav hon ut en handledning om hur man skulle fira mors dag.

Där kan man läsa att hon skulle hedras på följande sätt.

1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.

2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.

3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.

4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.

5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.

6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag.

Ledighet från hushållsarbete var vid den tiden ovanligt för kvinnor. I dag är dock de mest populära gåvorna blommor och choklad.

Trots att tiderna förändras, så är dock alla mammor värda att firas med en alldleles egen dag.