Krönika: Semlan får konkurrens av desiréebullen
Veronica Örfelth (Foto: Tobias Marbenius/ Marbenius Picture)


Den hemmagjorda semlebullen ÄR godare. Inte bara för att man vet vad den innehåller utan just på grund av att den inte innehåller en massa konserveringsmedel, tråkig kompakt mandelmassa och annat skumt.

Den heter nu inte semla överallt. Min småländske make vill gärna påpeka att den heter fastlagsbulle. Igår hade vi en trevlig herre på besök, han fick såklart, dagen till ära, en fastlagsbulle. Han kallade den dock för tisdagsbulle. Kärt barn har många namn.

Jag tänkte idag dela med mig av hur jag gör fastlagssemlor. Samt hur du utifrån samma ”grundbulle” istället kan variera den och göra en desiréebulle. Kul va?

En desiréebulle trodde jag var det lokala konditoriet i Tranås idé – de är tydligen jättepopulära där.

”Beroendeframkallande” sade konditorn som svar på min fråga om de var goda. Men när jag letat på nätet verkar fler göra sådana, så jag vet faktiskt inte exakt varifrån idén kommer. Hur som helst, här kommer lite tips:

Först utgår du ifrån ett vanligt vetebrödsrecept, som när du bakar vanliga bullar. Med smält smör och mjölk som ljummas (om du använder vanlig jäst). Det ska absolut vara kardemummakärnor som stötts i blandningen och socker enligt receptet. Jäs degen ordentligt. Rulla sedan valfri storlek och forma bullar. Jäs dem igen, och pensla med smält smör, lite mjölk och kanske något ägg, samt grädda dem. Enligt vanliga recept på vetebullar.

När du har den färdiga avsvalnade bullen och ska skapa själva semlan brukar jag skära en trekant lite snett nedåt i bullen för att skära ut locket. Sedan gröpar jag ut ett hål i brödet.

Gör egen mandelmassa till semlan:

Du behöver florsocker, mandel, och grädde eller mjölk. Ta i de proportioner du själv vill, blanda med urgröpet från bullen och (maskin)hacka mandeln, häll i sockret och ”blöt ner” allt i den proportion du vill ha det, med antingen mjölken eller vispad grädde.

Sedan klickar du i mandelmassan i hålen i bullen, fyller resten upp med vispad grädde och sätter på locket. Pudra florsocker över hela bullen, för prydnads skull. Vissa gillar Hetvägg till bullen, det är uppvärmd mjölk som användes friskt förr i tiden och fyllde den funktionen att mjuka upp en flera dagar gammal bulle som annars skulle vara aningen torr. Nuförtiden kan vi frysa ner allt vi inte direkt kommer äta, men det kan ändå vara gott med hetvägg. Testa vad du tycker.

Desireébulle:

Utgå ifrån samma (färdiga) bulle som ovan. Gör en blandning av vaniljkräm och blanda med valfri proportion vispad grädde eller 50/50. Du fyller i detta i bullen underifrån. Skär ut en bit under, gör lite plats, med till exempel fingret. Sedan kan du ”limma ihop” det igen med krämen som du stoppar in. Göm hålet genom att proppa igen med bullbiten du skar bort.

Pensla sedan smält smör på bullarna och doppa dem runt om, i en blandning av kanel och socker som då fastnar. Ta da! Snyggt jobbat!


Vaniljkräm med grädde i mitten av den blivande desieeébullen, och två blivande semlor med det ena locket utskuret i en trekant och det andra med rund form. (Foton: Veronica Örfelth/Epoch Times)

Vaniljkräm med grädde i mitten av den blivande desieeébullen, och två blivande semlor med det ena locket utskuret i en trekant och det andra med rund form. (Foton: Veronica Örfelth/Epoch Times)


Desirébullen har fått fin färg av att ha doppats i kanel och strösocker. Semlorna har pudrats med florsocker.

Desirébullen har fått fin färg av att ha doppats i kanel och strösocker. Semlorna har pudrats med florsocker.