Krönika: Bestämma över sitt eget liv
Krönikör: Madeleine Almberg


Sitter i väntrummet på en dansskola, där min dotter har balettlektion. Klassisk musik hörs från övervåningen och en och annan duns när de utför sina övningar.

Vad är det som får unga tjejer att varje vecka gå till sina lektioner och träna hårt, för att någon gång i framtiden kanske kunna få jobba som dansare. Dans är ett hårt yrke, som kräver mycket disciplin och övning.

När jag såg Flashdance på Chinateatern i Stockholm, så beskrev de dans med ett enda ord och det var ordet ”ont”. Smärta är en del av en dansares vardag, men ändå är det en dröm för många.

Att trots all slit och smärta få göra det man vill med sitt liv övervinner nog det mesta. Att leva i ett land, där man får leva och utvecklas som man själv önskar är inget alla människor kan ta för givet.

Tänker på alla tiotusentals människor i Hongkong, som demonstrerar för rätten till fria demokratiska val och som möts av våld och tårgas från polisen.

Demokrati än något vi bör värna om. Man anser ofta att antikens Grekland är demokratins vagga och uppstod cirka 500 år f.Kr. Under några få årtionden utvecklades samhället från att vara ett feodalsamhälle till att bli en demokrati.

I praktiken var dock inte Grekland en demokrati enligt våra normer, då varken slavar, invandrare eller kvinnor hade någon rösträtt.

I den atenska demokratin utsågs ämbetsmän med hjälp av lottning, vilket gjorde att vem som helst kunde bli ämbetsman. För att komma runt problemet med inkompetenta ämbetsmän, valde man ut tio ämbetsmän inom varje område.

De första länderna som sedan följde grekerna och införde ett visst mått av demokrati var republikerna Korsika och USA.

När Sverige blev demokratiskt vet man inte riktigt, men man brukar anse att rösträttsreformen 1919/21 är det viktigaste och avgörande steget mot demokrati i Sverige.

Ordet demokrati kommer från grekiskan och betyder folkstyre eller folkmakt. Demokrati är ett sätt för staten att styra ett samhälle där man tar hänsyn till samhällets gemensamma behov.

Här i väst talar man om den liberala demokratin, som betyder att makten utgår från folket genom fria val och där vissa fri- och rättigheter är garanterade, som bland annat yttrandefrihet, rättssäkerhet och demonstrationsfrihet.

Så medan flickorna kämpar på med sin dansträning på övervåningen, så kan man inte annat än att hoppas att demonstranterna i Hongkong skall få samma möjlighet att själva få bestämma över sina egna liv.