Kritiska ord om Chirac som president


Omdömena om Jacques Chirac går isär, sedan den franske presidenten meddelat att han inte siktar på ett tredje mandat. Han fortsätter dock att påverka valkampanjen.

Franska medier ägnade på måndagen stort utrymme åt ”Chirac-åren” sedan presidenten i söndags kväll meddelat att han inte ställer upp till omval.

Med facit i hand var omdömena inte alltför smickrande. Vänstertidingen Libération kallade Chirac för ”politikens Don Juan”, som ”ägnat sitt liv åt att erövra de högsta posterna”.

Le Monde talade om de kvarvarande presidentkandidaternas svagheter i jämförelse med Chiracs: ”När allt kommer omkring har Chirac inte lagt ribban högre än att någon av de tre kan komma över den.”

Utländska medier var överlag kritiska.

”Konventionen säger att man ska säga snälla saker om människor när de drar sig tillbaka, men det är inte lätt att göra det i fallet Jacques Chirac”, skrev brittiska, konservativa Daily Telegraph.

”Uppriktig”

Bland huvudkandidaterna inför det franska presidentvalet var tonen dock mer artig, frånsett högerextremisten Jean-Marie le Pen som kallade Chirac för ”den sämste presidenten i Frankrikes historia”. Den socialistiska presidentkandidaten Ségolène Royal konstaterade att ”historien vänder blad” och att det är fransmännen som nu bestämmer vad som ska skrivas på nästa.

Konservativa kandidaten Nicolas Sarkozy – inrikesminister och ledare för Chiracs eget parti UMP – kallade Chirac för både ”värdig och ”hederlig” i sitt tal.

Chirac-stöd

I och med Chiracs reträtt försvinner en möjlig presidentkandidat och spelbrädet antar allt klarare former. Spekulationerna kring vilken kandidat Chirac tänker stödja är dock i full gång. Det mest troliga är naturligtvis Nicolas Sarkozy. Något stöduttalande blev det dock inte i avskedstalet i söndags.

Rivaliteten mellan Chirac och Sarkozy har tidvis varit mycket hård, och därför är det inte en fullständig omöjlighet att Chirac faktiskt uppmanar fransmännen att rösta på antigen Royal eller mittenhögerkandidaten Francois Bayrou – eller inte ger någon vägledning alls.

Sarkozy får än så länge nöja sig med stöd från en annan intern motståndare, premiärminister Dominique de Villepin som offentliggjorde sitt stöd för Sarkozy på måndagen.