Kritik mot Sydafrikas noshörningsjakt
En svårt skadad vit noshörning ligger på marken efter att tjuvskyttar sågat av dess horn på Aquilas viltreservat vid floden Touws, cirka 160 kilometer norr om Kapstaden, Sydafrika, den 22 augusti, 2011. (Foto: Rodger Bosch / AFP / Getty Images)


Grupper för djurens rättigheter och deras bevarande har, under det värsta året av tjuvjakt på vit noshörning, starkt kritiserat Sydafrikas beslut att auktionera ut rätten att jaga den vita noshörningen.

En lokal affärsman betalade Ezemvelo KZN (KwaZulu-Natalprovinsen) Wildlife Park mer än 960 000 rands, eller runt 816 000 kronor, för att döda en vit noshörning i regionen KwaZulu-Natal, som ligger i sydöstra delen av landet, enligt lokala medierapporter.

En talesman hos Ezemvelo, Waheeda Peters, bekräftade till den sydafrikanska tidningen The New Age att affären gjorts upp, men namngav inte personen som betalade. ”Datum för jakten har ännu inte bokats”, sade hon.

Administratörer på Ezemvelo, en lokal myndighet, hade annonserat på internet att personer med jaktlicenser mot betalning kunde få döda en vit noshörning inne i parken.

Aktivistgruppen för noshörningars rättigheter kritiserade bland annat regeringens åtgärder att sälja rättigheter att döda en noshörning eftersom djuret redan är i fara på grund av tjuvjakt.

”Vi känner att ett tillfälligt uppehåll bör införas på all laglig jakt tills tjuvjakt är under kontroll”, sade talesmannen Paul Jennings till Eyewitness News i Sydafrika.

Simon Bloch, som är en aktivist i gruppen Outraged SA Citizens Against Poaching, var förbryllad över regeringens drag.

”Det är ju tänkt att vi skall bekämpa tjuvjakt. Vilken typ av budskap sänder de ut om vi själv skjuter noshörningar?”, frågade han enligt New Age.

Saken är emellertid den att genom att tillåta jägare att döda noshörningar för stora penningsummor kan den sydafrikanska regeringen samla in pengar för framtida insatser för djurens bevarande.

När mål för parkens framtid fastslogs, berättade verkställande direktören Bandile Mkhize förra året för provinsens affärstidning, Top Business Portfolio, att han planerade att göra parken mer självförsörjande och oberoende av regeringen. Han sade att målet var att samla in 70 procent av finansieringen på egen hand, jämfört med nuvarande 30 procent.

I mars förra året fick Ezemvelo KZN Wildlife Park svår kritik från djurskyddsgrupper när det framkom att parkväktare i parken var inblandade i tjuvjakt på noshörningar.

Mkhize vädjade till allmänheten att inte tillåta att ”några ruttna ägg” skadar hela organisationen. Han hänförde tjuvjakten till frestelser och girighet.

”Alla ni som är upprörda, och det med rätta, över internt kriminellt beteende, försök förstår att ni inte är fullt medvetna om vad vi gör för att bekämpa denna cancer,” sade han i ett publicerat uttalande.

Grupper för noshörningens bevarande rapporterar att 2011 var ett rekorddåligt år vad gäller antalet dödade noshörningar. Fram till den 19 december 2011 hade mer än 443 noshörningar varit föremål för tjuvjakt enbart i Sydafrika, vilket överskred med stor marginal 2010-års dödssiffror på 333, sade gruppen för noshörningens bevarande. År 2007 dödades endast 13 noshörningar.

Tjuvjakten på noshörningar har enligt gruppen för deras bevarande blivit en lukrativ för svarta affärer eftersom efterfrågan på noshörningshorn har skjutit i höjden i Kina, Vietnam och andra asiatiska länder. Noshörningshorn tros bota en rad sjukdomar, däribland cancer, men detta har aldrig bevisats vetenskapligt.

Tjuvskyttar och leverantörer av horn har utnyttjat kryphålen i Sydafrikas lagar om dödande av noshörningar, genom att använda troféjakt som en ursäkt. Landet exporterade också fler än 100 levande noshörningar till Kina förra året, där de sannolikt kommer att födas upp och sedan dödas av vinstintresse, tror gruppen för bevarande av noshörningar.

I mitten av november konfiskerade Hongkongs tulltjänstemän fler än 750 ätpinnar gjorda av elfenben, 123 elfenbensarmband och 33 noshörningshorn. De spårade lasten tillbaka till Kapstaden i Sydafrika.

Översatt från engelska.