Kritik mot EU-Kina-samtal bakom stängda dörrar
Det europeiska parlamentets vice ordförande talar den 14 maj vid en manifestation där man fördömer den kommande EU-Kinas bilaterala dialog om mänskliga rättigheter i Berlin. (Foto: Jan Jekielek/The Epoch Times)


Människorättsaktivister, tillsammans med förtryckta offer i Folkrepubliken Kina, demonstrerade i Berlin den 14 maj för att fördöma de kommande förhandlingar som sker bakom stängda dörrar mellan EU och kinesiska tjänstemän.

Kritikerna, inklusive europeiska parlamentets vice ordförande Edward McMillan-Scott, som deltog under demonstrationen, sade att EU och Kinas kommande dialog om mänskliga rättigheter, har historiskt åstadkommit mycket lite, och att orsaken till mänskliga rättigheter i Kina i själva verket kommit i kläm sedan dialogen började för elva år sedan.

– Förtrycket i Kina har i själva verket ökat och inte minskat, och det är det som folk borde förstå, sade McMillan-Scott.

EU och Kinas dialog om mänskliga rättigheter startade 1996, och uppsköts endast en gång, det året, av Kinas tjänstemän när EU bordlade en resolution som var kritiskt mot den kinesiska kommunistregimen vid FN:s kommission för mänskliga rättigheter.

– Jag vet att kineserna betraktar hela den här processen med absolut cynism. De gör så med alla länder med vilka de för dialoger med, sade McMillan Scott och tillade att också många representanter från Europa har ett liknande synsätt.

Ulrich Delius, Asienexpert för Society for Threatened Peoples, sade att de mänskliga rättigheterna inte har förbättrats under de senaste elva åren i Kina.


Demonstranter visade simulerade tortyrmetoder som används av poliser i Kinas fängelser och arbetsläger, vid en demonstration den 14 maj där man fördömde den kommande EU-Kinas bilaterala dialog om mänskliga rättigheter i Berlin. (Foto: Jan Jekielek/The Epoch Times)

Demonstranter visade simulerade tortyrmetoder som används av poliser i Kinas fängelser och arbetsläger, vid en demonstration den 14 maj där man fördömde den kommande EU-Kinas bilaterala dialog om mänskliga rättigheter i Berlin. (Foto: Jan Jekielek/The Epoch Times)

Tortyr i fängelser och arbetsläger, och att man tvingar fångar att skriva “ångeruttalanden” mot sin vilja, är några av de värsta exemplen av Kinas maktmissbruk, något som borde ”förbjudas utan några restriktioner, om Kina allvarligt vill visa sin vilja till reform”, tillade Delius.

Förföljelsen av religiösa och etniska grupper, framför allt meditationsutövningen Falun Gong, såväl som laogaisystemet i form av tvångsarbetsläger, var heta ämnen vid demonstrationen, som ägde rum framför Berlins Brandenburg-porten. Fler än tre hundra Falun Gong-utövare samlades under helgen vid porten, för att fridfullt protestera mot det allvarliga tillståndet av förtryck som Falun Gong utsatts för sedan 1999.

– Enligt min åsikt är det som händer Falun Gong, enligt folkmordskonventionen, ganska uppenbart en fråga om folkmord, sade McMillan-Scott.

Han sade att tre personer som han kontaktat i maj förra året medan han var på besök i uppdrag för att hitta bevis, utsattes för dålig behandling efter att de varit i kontakt med honom.

– Jag tycker att om man sätter någon i fängelse och torterar honom för att han träffat en representant för den enda internationella demokratiskt valda samlingen, det europeiska parlamentet, så är ett väldigt, väldigt stort misstag, sade vice ordföranden.

En av de tre, Cao Dong 36 år, tolk åt en resebyrå i Peking och en Falun Gong-utövare, träffade personligen McMillan-Scott för att avslöja den förföljelsen som pågått av den kinesiska regimen mot honom. Han arresterade kort efter mötet och dömdes senare till fem års fängelse.

Ordföranden för International Society for Human Rights, Karl Hafen, talade också under demonstrationen, där han uppmanade Kinas tjänstemän att de offentligt skulle be om ursäkt för att ha tillåtet de nuvarande kränkningarna av mänskliga rättigheter att fortgå.

Zhong Weiguang, representant för Free Chinese Culture Campaign, en förbjuden kinesisk organisation som har 800 skribenter som medlemmar i Kina, och ytterliggare 200 kinesiska skribenter utomlands, uppmanade om en öppen dialog.

Den schweiziske parlamentsledamoten Oskar Freysinger deltog också med under demonstrationen.

– Det är meningslöst att föra en dialog med en kriminell regim, vars enda reaktion till att folk vädjar om att stoppa förföljelser mot dess befolkning, möts av tystnad, sade hon.

Kompletterande rapportering av NTDTV och SOH Radio

Översatt från originalartikel på engelska.