Kriminella gäng infiltrerar lokalregeringar i Kina
Paramilitär polis patrullerar Himmelska fridens torg i Peking, 13 mars 2015. Det kinesiska lagstyret är så svagt att vissa lokalregeringar och till och med kommunistpartiorganisationer är fulla med organiserad brottslighet. (Foto: Greg Baker/AFP/Getty Images)


Lagstyret i Kina är så svagt att vissa lokalregeringar och till och med kommunistpartiets egna organisationer är infiltrerade av organiserad brottslighet.

Lin Weixiong är polischef i den sydliga provinsen Guangdong, som har 100 miljoner invånare. Vid en presskonferens som hölls av provinsens byrå för offentlig säkerhet den 14 april, varnade Lin för närvaron av kriminell gängverksamhet inom statsapparaten.

”[Kriminella] aktiviteter har expanderat till att inkludera ekonomisk brottslighet och infiltration av statsapparaten, särskilt på bynivå. Gangsterinfiltrationen av staten har tärt på grundläggande lag och ordning i dessa områden, vilket riskerar att underminera statens möjlighet att styra”, sade Lin.

Det finns en ironisk detalj i sammanhanget. Innan Kinesiska kommunistpartiets styrkor tog makten i Kina 1949, samarbetade de med lokala banditer och triader (gangsters) för att ta kontroll över den krigshärjade landsbygden.

Nu verkar den kriminella aktivitet som en gång bidrog till kommunistpartiets seger över nationalistregeringen för 60 år sedan underminera den moderna kinesiska regimen.

Gangsters som tjänstemän i Guangdong

I juni 2014 rapporterade statligt styrda Peoples’ Net, att polisen i Guangdong hade gripit Feng Mouzhen, chefen för byn Zhuyi, tillsammans med 73 andra personer. Feng hade missbrukat sin makt för att samla in beskyddarpengar, driva spelhålor och samla på sig pengar genom olika byggprojekt. Han använde även våld för att pressa eller avskräcka konkurrenter och bångstyriga bybor.

Innan Feng blev bychef hade han suttit i fängelse. Han släpptes 2007 och organiserade genast ett brottssyndikat i Baiyun-häradet i närheten av Guangzhou, provinshuvudstaden i Guangdong. Fyra år senare ställde Feng upp i valet till bychef i Zhuyi och vann, med hjälp av sina gängmedlemmar.

Ett liknande fall som People’s Net rapporterade om inträffade i byn Shihu, där en kommunistpartisekreterare visade sig leda den lokala maffian.

Partimedlemmen Wu Guicun var Shihus partisekreterare på bynivå och representant i folkkongressen i den närbelägna staden Jiieyang, som Shihu tillhör. Wu hade bildat ett gäng tillsammans med 11 andra personer, som ägnade sig åt olika illegala aktiviteter, bland annat olaglig gruvdrift.

Wu var även involverad i markstölder, ett vanligt fenomen på hela den kinesiska landsbygden. I januari 2013 samlade Wu ihop 100 våldsmän och lät dem attackera och misshandla bybor som samlats för att protestera mot ett illegalt byggprojekt som skulle ta 26 hektar av deras mark i anspråk.

I juli 2014 dömdes Wu Guicun till 25 års fängelse och hans personliga tillgångar konfiskerades av staten.

I maj det året greps en annan kommunistpartisekreterare – Huang Minchang från byn Anfu – av byrån för offentlig säkerhet i Guangdong. Huang hade, liksom Wu, drivit ett gäng som var inblandat i förskingring, utpressning, hot och misshandel, enligt tidningen Nanfang Daily.

Lokala gäng i Hebei

Att lokalregeringen och gäng går ihop på den kinesiska landsbygden förekommer dock inte bara i Guangdongprovinsen eller södra Kina.

I februari 2014 rapporterade statliga nyhetsbyrån Xinhua att Liu Huimin, partisekreterare i byn Qilizhuang i Hebeiprovinsen, hade lagt beslag på 70 miljoner yuan för att genomföra ett illegalt byggprojekt, och hyrt gangsters för att förtrycka bönder som motsatte sig att han använde deras mark. Liu dömdes till döden i augusti 2013.

Duan Yanli var tidigare chef för bykommittén i Nanshangen i Hebei. Han tjänade en förmögenhet på att styra den lokala maffian som ägnade sig åt prostitution och spel, enligt den kinesiska nyhetstjänsten Sina. I juli 2007 dömdes Duan till 20 års fängelse och 4 miljoner yuan (5,5 miljoner svenska kronor) i böter.