Kosovos president avgick inför samtal om territorium
Kosovos president Fatmir Sejdiu tillkännager sin avgång under en presskonferens i Pristina den 27 september. (Foto: Armend Nimani / Getty Images)


Kosovos president Fatmir Sejdiu avgick på måndagen efter ett konstitutionellt beslut, som kan påverka kommande förhandlingar om territoriell självständighet mellan Serbien och Kosovo, med Europeiska unionen som medlare.

Författningsdomstolen i Kosovo har funnit det olagligt att Sejdiu har innehaft presidentposten och på samma gång varit ledare för sitt politiska parti.

Domstolen meddelade sin dom i fredags där man sade: ”Det har skett ett allvarlig brott mot Kosovos konstitution.” Klagan lämnades in av 32 parlamentsledamöter i juni.

– Jag har trott att om jag innehar posten som ledare för Kosovos demokratiska förbund (LDK) men inte utövar denna funktion, så som det föreskrivs i konstitutionen, så det är inte ett brott mot konstitutionen, sade Sejdiu i ett uttalande

– Men eftersom författningsdomstolen har beslutat annorlunda så respekterar jag dess utslag, tillade han.

Fatmir Sejdiu, 58, blev president 2006 efter att Ibrahim Rugovas dött i lungcancer i januari det året. År 2008 blev Sejdiu ledare för LDK, landets näst största parti.

LDK ingår i en parlamentarisk koalition ledd av Kosovos demokratiska parti, med premiärminister Hashim Thacis i spetsen.

Enligt Kosovos konstitution kommer riksdagens talman Jákup Krasniqi att bli interimspresident till dess landets nya ledare väljs. Det finns ingen strikt tidsgräns för nästa presidentval, men nästa kandidat måste röstas fram av 2/3 av parlamentets 120 ledamöter.

Sejdius avgång kommer före territoriella samtal mellan Kosovos huvudstad Pristina, och Serbiens huvudstad Belgrad, som aldrig erkänt sin forna provins som en självständig stat.

Kosovo startade en debatt världen över när det lämnade Serbien 2008 efter att i nästan ett årtionde ha förvaltats av FN:s interimistiska beskickning, som tillsattes efter ett blodigt krig med Serbien under åren 1998-1999.

För närvarande har 70 av 192 medlemsländer, däribland USA och de flesta EU-länderna, erkänt det lilla landet på Balkan vars 1,8 miljoner invånare till 90 procent är etniska albaner. Kosovo behöver för ett officiellt erkännande av FN som självständig stat, klartecken från hundra av FN:s medlemsländer.

FN:s generalförsamling antog en icke-bindande resolution om Kosovos självständighet i september och den fastställdes av FN-ledda internationella domstolen i juli.

Serbien fortsätter att se Kosovo som sitt kulturella centrum och en del av dess territorium. Belgrad har uppmanat FN:s medlemsstater, som ännu inte har erkänt Kosovos UDI (Unilaterala självständighetsförklaring), att inte stödja utträdet under tiden som dialogen fortsätter.

Tvisten har orsakat problem för Serbien i dess försök att gå med i EU, liksom även Serbiens underlåtenhet att fängsla den bosnienserbiske generalen Ratko Mladic, som var befäl vid 1995-års massaker i landet. Ratko Mladic är fortfarande på fri fot och tros gömma sig i Serbien.

Tidigare denna månad har EU sagt att man skulle diskutera Serbiens kandidatur efter att Belgrad gått med på att låta EU hålla i samtalen med Kosovo.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/43356/