Korruption gör Greklands framtid osäker
Grekiska poliser under en demonstration mot åtstramningsåtgärderna i Aten den 28 februari. (Foto: Aris Messinis/AFP/Getty Images)


En rapport visar att korruptionen frodas överallt i Grekland, inom affärslivet, politiken och i medierna. Detta kan hämma landets långsiktiga återhämtning, trots eurozonens räddningsaktion på 130 miljarder euro. 

Transparency International har undersökt Grekland. Costas Bakouris, chef för koncernens filial i Grekland, sade i ett uttalande på onsdagen: ”Vi känner alla till skuldkrisen, men grekernas värderingar är också i kris”. 

Grekland har bra lagar, men gör lite för att genomdriva dem. Lagen överträds, det olagliga blir lagligt, och internationella åtaganden för att bekämpa korruption ignoreras”, tillade han. 

Grekiska företag och byråkrater försöker inte stoppa korrumperade beteenden utan deltar faktiskt i dem, sade organisationen. Även om landet har ett antal anti-korruptionslagar ignoreras de ofta och efterlevs sällan. 

”Lagarna finns där, och institutionerna är rustade till tänderna, de behöver bara bita ifrån”, sade Bakouris. 

Många lagar som införts upphäver andra lagar som varit till för att förhindra korruption. Transparency International sade som exempel att byggnader utan bygglov godkänts i efterhand, att räkenskaper kan godkännas utan skatterevision, och att många myndigheter har särskilda konton som varken kan visas för organisationen eller skattetjänstemän. 

Rättsväsendet, den offentliga och privata sektorn identifierades av Transparency International som den mest problematiska, medan ombudsmanna-kontoren ansågs vara de minst problematiska. 

I en EU-undersökning som publicerades tidigare den här månaden, sade 98 procent av grekerna att korruption är ett stort problem. Man fann att 88 procent av de intervjuade svarat att korruption ingår som en stor del av affärskulturen över hela landet. 

Grekland är starkt beroende av andra länder i euroområdet för att förbli stabilt men har kämpat i åratal för att sätta in ekonomiska reformer och ta sig ur den djupa recessionen. 

Räddningspaketet kräver att Grekland vidtar budgetåtstramande nedskärningar och det kräver också i gengäld, att arbetsmarknaden och den offentliga sektorn reformeras. Greklands premiärminister Lucas Papademos tog inte ut sin lön förra månaden, i vad han beskrev som en ”symbolisk handling av solidaritet”, rapporterade tidningen Ekathimerini. 

På organisationens korruptionsindex 2011, där högre siffror betyder högre korruption, rankas Grekland på 80:e plats av 183. Landet rankades som mindre korrupt jämfört med länder som Saudiarabien, Malaysia, Nambia. 

”Den här krisen är ett unikt tillfälle att omvärdera förlorade värderingar och återupprätta de nationella institutionerna”, sade Bakouris. 

Transparency International rekommenderade Grekland att införa starkare regler för politiska partiers budgeträkenskaper, mer öppenhet inom den privata sektorn, och att landet bör slå samman alla anti-korruptionsmyndigheter till en enda enhet.

Översatt från engelska