Koreansk mästersångare om Shen Yun: ”Överskrider tiden”
Park Soo-Kwan, mästersångare i koreansk klassisk sång, tog med sina studenter för att se Shen Yun Performing Arts sista föreställning i Sydkorea den 17 februari. (Foto: Quan Yu / Epoch Times)


– Jag funderar på att resa till Taiwan för att se Shen Yun igen, sade Park Soon-Kwan, mästersångare i koreansk klassisk sång, efter att tagit med sina elever för att se Shen Yun Performing Arts sista framträdande för i år, den 17 februari, Korea.

– Jag såg Shen Yun för två dagar sedan, och jag tyckte den var helt fantastiskt, så idag tog jag med mina elever. Jag hörde konferenciären säga att Shen Yun ska vidare på sin turné till Taiwan, och eftersom jag har släktingar där, funderar jag på att resa till Taiwan för att titta på den igen, tillade Park.

Han sade till sina elever att de måste lära sig av de budskap som förmedlas av Shen Yun. Själv sade Park att hans vision breddades efter att ha sett Shen Yun, och att han fick inspiration från föreställningen.

Mångbottnade betydelser

Som en konstnär som har fått ta emotmånga lokala och internationella utmärkelser, kände Park en speciell samhörighet med Shen Yun.

– Det är en föreställning som överskrider tiden. När jag såg den igen, kunde jag uppskatta det jag inte insåg första gången. När Shen Yun kommer tillbaka nästa gång, ska jag definitivt att komma och se den igen, sade han.

Från föreställningen, berättade Park vidare att han kände ”storheten i den kinesiska kulturen, och att det kinesiska folkets stolthet ingjutits i föreställningen”.

Om Shen Yuns animerade bakgrundsprojektion, en teknisk innovation som interagerar med dansarna på scenen, sade Park:

– Bakgrunden och scenen förenades till en, som artisterna kom in och ut ur. Scenen där himmel och jord kopplas samman inspirerade mig storligen. Hur mycket arbete krävdes för skapa dessa scener? Jag tror att jag borde vara mer hängiven. Detta är verkligen en föreställning som överskrider tiden. Den är helt enkelt magnifik.

Rörd till tårar varje gång

– När jag såg Shen Yun för andra gången, kunde jag fortfarande inte hjälpa att tårarna rann. Även om jag var rädd att det skulle kännas obekvämt för dem som satt i min närheten att se mig gråta, kunde jag ändå inte hålla tårarna tillbaka, tillade Park.

Det var speciellt programpunkten The Steadfast Lotus (Orubblig lotus) som starkt berörde Park.

– Mamman och dottern som båda utövade Falun Gong förföljdes. Inför döden gav de aldrig vika. Under dotterns böner kom Buddhor och skyddade henne med en lotusblomma och tillät henne att se sin mamma. Det var i just det ögonblicket som tårarna började strömma nedför mitt ansikte, sade Park, och tillade;

– Jag tror att Shen Yun och principerna i Falun Gong är avgörande för att skapa fred till mänskligheten. Därför tror jag att mina elever ska anamma dessa principer för att bli verkligt framstående sångare.

Vyerna vidgades efter Shen Yun

– Det måste finnas någon, som en mästare, som instruerar hela Shen Yun. Men det som visades i dag är säkerligen bara en bråkdel av vad den personen vet. Han måste ha enastående visdom för att kunna göra det han gör nu, sade Park.

Innan Park Soo-Kwan gick iväg gav han några råd:

– Endast genom att se Shen Yun kan du vidga dina vyer. Man kan bara uppskatta dess innebörder när du personligen kommer för att se den. Och detta är helt enkelt ett faktum.

Lee Jisung och Frank Fang rapporterade.

Översatt från engelska.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra turnerande kompanier som framträder samtidigt runt om i världen. Shen Yun kommer att uppträda i Europa från början av mars bland annat i Amsterdam, Baden-Baden, Barcelona, Berlin och Birmingham. För vidare information besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är vår tids mest betydelsefulla kulturevenemang. Vi har stolt rapporterat om publikens reaktioner sedan Shen Yun startade år 2006.