Koreansk kål – alternativ surströmming
Innanför plåten fortsätter strömmingarna att jäsa efter paketeringen. (Foto: Epoch Times/Anja Johansson)


Varför inte prova kimchi, koreansk mjölksyrad kål, som vegetariskt alternativ till surströmmingen idag. Den fungerar i tunnbrödrullen med potatisen. Metoden att konservera mat genom mjölksyrning är mycket gammal både i Sverige och Asien. 

Tredje torsdagen i augusti har av tradition alltid varit premiär för surströmming. Ofta sägs det att det är rutten fisk, men den är i själva verket syrad, ett sätt att konservera. Jäst eller fermenterad är andra benämningar. Att den sägs vara rutten kan bero på den starka odör som fisken har.

Tillvägagångssättet att syra fisk i Sverige tros ha funnits sedan långt tillbaka, men under 1500-talet, då det var saltbrist i landet, blev det mera populärt. Jäsningen av fisken krävde inte lika mycket salt som till exempel saltad strömming. Traditionen fick sitt starkaste fäste utefter norrlandskusten, eftersom strömmingen inte fick vara för fet. Strömmingarna söderut blev i regel större och fetare och då var det svårare att få igång jäsningsprocessen. 

Fisken innehåller naturliga enzymer och tillsammans med mjölksyrebakterier startas jäsningen. Strömmingen placeras i stora träkärl där den får ligga cirka åtta veckor i 15-18 grader och paketeras sedan på plåtburkar där jäsningen fortsätter. Vanligtvis äts fisken med mandelpotatis och rödlök inrullad i tunnbröd.

För den som inte vill äta denna synnerligen illaluktande fisk, finns goda alternativ. Varför inte prova den koreanska traditionella rätten kimchi. Det betyder kål på koreanska och kanske kan vegetarisk surströmming vara en alternativ översättning denna torsdag.

Kimchi är jästa grönsaker smaksatta med aromatisk peppar och det luktar nästan lika starkt som surströmming. Den passar också med mandelpotatis och tunnbröd.

För att fermentera grönsaker behöver man en jäskruka med vattenlås. De finns ofta i välsorterade asiatiska matbutiker. Är man bekväm eller saknar tid, finns färdiglagad kimchi att köpa.

Hemlagad kimchi

(8 portioner)

0,5 kg kinakål

0,5 kg rättika

1 morot

1 pressad vitlöksklyfta

1 tsk riven ingefära

1 msk salt

0,75 dl vatten

1 tsk koreansk chilipeppar

Skär grönsakerna i tunna strimlor. Blanda alla ingredienser med hjälp av två trägafflar i en skål. Packa blandningen hårt i en kruka och lägg på ett tätt lock. Ställ kålen att mogna i 2-3 dygn i rumstemperatur (2 dygn i varm sommartemperatur). Förvara färdig kål i kylskåp.

Recept: Restaurang Arirang, Stockholm


Sydkoreas nationalrätt kimchi kan utgöra ett vegetariskt alternativ till surströmmingen, som har sin dag i dag, den tredje torsdagen i augusti. (Foto: AFP/MIKE CLARKE)

Sydkoreas nationalrätt kimchi kan utgöra ett vegetariskt alternativ till surströmmingen, som har sin dag i dag, den tredje torsdagen i augusti. (Foto: AFP/MIKE CLARKE)