Misstänkt kopia av amerikanskt militärplan syns på kinesiskt flygfält
På en satellitbild över den kinesiska flygplatsen Pucheng Neifu Airport, syns ett flygplan som verkar vara en fullskalig kopia av det amerikanska jaktplanet F-22 Raptor. (Google Maps)


Ett flygplan som enligt tidskriften Popular Mechanics ser ut att vara en kopia av ett amerikanskt jaktplan kan ses på en satellitbild över ett kinesiskt flygfält. Förra året framkom att Kina tidigare stulit stora mängder hemliga datafiler från USA, däribland ritningar över stridsflygplan.

Bilden där planet, som alltså liknar det amerikanska jaktplanet F-22 Raptor, syns på flygplatsen Pucheng Neifu Airport, kan bara ses på webbsidan liveuamap.com. Den sajten använder sig av Google Maps, men planet syns inte direkt på Google Maps.

Flygplatsen har ingen direkt koppling till flygvapnet i Folkets befrielsearmé, men Popular Mechanics konstaterar att flygplatsen ligger i närheten av ett flygutvecklingscenter, Xian Aeronautics Flight Experience Center, som vid en internetsökning inte gav några träffar.

Kopior av amerikanska militärplan bland annat E-2 Hawkeye (i mitten till vänster) och SR-72 Blackbird (i mitten till höger) kan ses på en kinesisk flygplats. (Google Maps)

Misstänkta kopior av amerikanska militärplan bland annat E-2 Hawkeye (i mitten till vänster) och SR-72 Blackbird (i mitten till höger) kan ses på en kinesisk flygplats. (Google Maps)

Det ser också ut att stå kopior av andra utländska militärplan där, bland annat ett som ser ut som det amerikanska spaningsplanet SR-71 Blackbird, och det äldre amerikanska radarspaningsplanet E-2 Hawkeye.

I januari 2015 framkom att den kinesiska regimen stulit över 50 terabyte med data från det amerikanska försvaret och från regeringen. Detta avslöjades i hemliga dokument från NSA (nationella säkerhetsmyndigheten).

Bland de stulna filerna fanns ritningar över radar och kopplingsschema för stridsflygplanet F-35. Enligt dokumenten ska Kina också ha kommit åt vapensystemen på F-22-planet.

Det är inte klarlagt om de kinesiska hackarna kommit över fullständiga modeller av något flygplan, men flera experter har noterat en anmärkningsvärd likhet mellan F-35 och Kinas stridsplan J-20.

GRANSKNING: Kinas internationella stöldindustri