Köpcentrum i Kina revs utan förvarning under nyårsfirandet
Buji-gallerian i Shenzhen i Guangdongprovinsen revs av en inhyrd, beväpnad mobb på tusen personer på den kinesiska nyårsaftonen. Ljudet av smällare maskerade hela operationen, som skedde helt utan att affärsinnehavarna förvarnats. 23 Januari 2012. (Foto: 514200.com)


Tvångsrivning i Kina har tagits till en ny nivå. Nästan tusen kinesiska affärsinnehavare förlorade sina rörelser tidigt på den kinesiska nyårsdagen.

Medan nyårsfirandets smällare ljöd, gick ett gäng inhyrt av lokala fastighetsutvecklare och med stöd av lokala tjänstemän in och förvandlade en hel galleria i den sydliga storstaden Shenzhen till bråte. Ingen av affärsägarna hade förvarnats eller meddelats. 

Mellan ett och två på natten den 23 januari skickade fastighetsföretaget Bangzhao ut vad ögonvittnen beskrivit som en ”mobb” bestående av nästan tusen beväpnade personer för att genomföra tvångsrivningen av Buji-gallerian i Shenzhen. De fyrade av smällare, vilket är en kinesisk nyårstradition, för att dölja ljudet av de tunga maskinerna som rev ner den tre våningar höga byggnaden, som innehöll nästan 1 000 affärer på över 10 000 kvadratmeters yta. 

När de som arbetade i gallerian kom dit dagen därpå fann de att halva byggnaden rasat ihop och att affärer som tidigare sålt skor, mobiltelefoner och mat nu låg begravda under bråten. 

Några affärsinnehavare som försökt stoppa rivningen blev enligt uppgifter misshandlade och knivskurna och många hamnade på sjukhus. 

Ett stort antal poliser dök också upp på morgonen. Bujis gatuadministration postade ett meddelande att polisen hade gripit sex personer ur rivningsstyrkan såväl som den ansvarige, och att man hade etablerat en särskild grupp för att hantera incidenten. 

Men detta uttalande kan möjligen bara ha varit ett försök att avleda folks vrede och se till att inga protester drogs igång. Det kinesiska nyåret är Kinas viktigaste helg och familjer samlas för att äta och umgås, som ett avbrott från den hårda vardagen. 

Smällarna ska driva bort onda andar och välkomna ett gott nytt år. 

En kvinna vid namn Huang sade till Epoch Times att det vanliga är att man börjar tända smällare en halvtimme innan midnatt på nyårsafton och att det tystnar efter någon timme. Men runt Buji-gallerian fortsatte smällarna till klockan två, vilket störde de boende i området. Trots att man kunde höra maskinljud också så var det inte många som anade vad som pågick.

En man vid namn Wang, som såg rivningen, sade att omkring tusen personer kom till platsen medan smällarna ljöd. De stängde av vägen och tog sedan dit två stora kranar och fyra grävskopor för att riva affärerna. Alla varor begravdes under bråten. 

En användare på sajten Baidu, med användarnamnet zawick, skrev: ”Min far fick då plötsligt ett samtal från en vän som sade att våran affär höll på att rivas. Min far rusade genast dit, men vår affär var redan begravd under bråten. Affärsinnehavare som försökte stoppa det hela blev svårt misshandlade.”  

”Min far såg någon som låg på marken, orörlig, med blod rinnande från näsan, så han ropade ‘det är någon som håller på att dö, sluta slåss’. Då gav sig den galna mobben på honom och han fick ett slag på axeln. Han ramlade omkull och fick ta emot fler slag. Han hade tur som kom undan, men han kände sig yr och togs till sjukhus. Där konstaterade de att han hade fått allvarliga hjärtproblem.”

Senare på dagen gick hundratals affärsinnehavare, iklädda tröjor med texten ”skydda våra rättigheter” till de lokala myndigheterna för att klaga. Men de ansvariga tjänstemännen var på semester och personalen på plats sade att de inte kunde lösa frågan och att det redan kommit ett officiellt uttalande i frågan. Under hela processen följdes affärsinnehavarna av ett stort antal poliser som till och med följde efter dem när de gick till toaletten. Den 24 januari gick affärsinnehavarna till myndigheterna för att klaga igen, berättade Huang för Epoch Times. 

På mikrobloggen Weibo skrev användaren Li Hua: ”På morgonen den 24 januari grep polisen i Longgang i Shenzhen över 200 ägare till affärerna i Buji-gallerian. Klockan 18 hade de som hölls på Henggangs polisstation inte fått någon mat.”

Ingen svarade när Epoch Times försökte ringa Longgangs polisstation. Personal vid Bujis gatuadministration ville inte svara på några frågor. 

Buji-gallerian, som ligger i Longgangdistriktet i Shenzhen, byggdes 1991 med planen att det skulle vara i drift i 50 år. Under de 20 år som gått har platsen där gallerian står gått från att vara isolerad till ett aktivt shoppingområde. Rivningen av byggnaden var planerad sedan ett tag tillbaka, som en del av ett förnyelseprojekt i Shezhen, men på grund av kompensationsdispyter mellan fastighetsutvecklaren Bangzhao och affärsinnehavarna hade rivningen fördröjts. 

Wang, som såg rivningen, sade att Bangzhao hade försökt riva marknaden i oktober förra året. Många affärsinnehavare i gallerian misshandlades och hotades, och tre personer skadades. 

– Den lokala polisen upprätthåller inte rättvisan och medierna rapporterar inte om vad som händer, sade han, och tillade att om regeringen inte stod bakom fastighetsutvecklaren hade man aldrig vågat skicka tusen personer för att riva byggnaden mitt i natten.

Enligt Wang stod det i myndigheternas officiella meddelande från nyårsdagen att man etablerat tio olika specialgrupper, bland annat för säkerhet, byggnadssäkerhet, egendomsskydd, utredning och trafikkontroll. 

– Ett sådant storskaligt projekt skapar man inte på några timmar. Hela den här saken var statligt planerad; Bangzhao gjorde bara vad de var tillsagda, sade Wang. 

Översatt från engelska