Kontroversiell kinesisk-koreansk fabrik ska massklona kor
Två klonade japanska oxar. Ett kinesisk-koreanskt samarbete planerar nu storskalig kloning av bland annat kor. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Ett kinesisk och ett sydkoreanskt företag ska tillsammans bygga världens största kloningsfabrik för djur. Projektet är kontroversiellt, inte bara för att kloning är kontroversiellt i sig, utan även på grund av de båda företagens bakgrund.

Den 24 november meddelade det kinesiska bioteknikföretaget BoyaLife Group att man bygger en 15 000 kvadratmeter stor kloningsfabrik i hamnstaden Tianjin, rapporterade statliga China Daily. Bygget beräknas kosta motsvarande 275 miljoner kronor.

BoyaLife samarbetar i det här projektet med sydkoreanska Sooam Biotech. De två företagen har tidigare samarbetat kring att klona tre tibetanska mastiffhundar.

Xu Xiaochun, VD för BoyaLife, sade till kinesiska medier att man planerar att klona 100 000 japanska kor när produktionen börjar, under första halvan av 2016. Senare ska den siffran ökas till en miljon.

”Dags att bli vegetarian.” – kinesisk nätanvändare på Sina Weibo

”Tjäna mänskligheten och naturen”

BoyaLife tänker så småningom även försöka klona tävlingshästar, spårhundar och till och med utrotningshotade djur, för att bättre ”tjäna mänskligheten och naturen”, enligt The Guardian.

– Det här kommer att förändra vår värld och våra liv. Det kommer att göra våra liv bättre, så vi tycker att det är väldigt spännande, sade Xu till The Guardian.

Projektet omgärdas dock av frågetecken. Till exempel heter Sooam Biotechs vd Hwang Woo-suk, en man som en gång kallades ”kloningens kung”, men som 2006 dömdes för forskningsbedrägeri och etiska överträdelser i Sydkorea i samband med experiment på mänskliga ägg.

I en intervju med sydkoreanska tidningen Dong-A Ilbo i februari antydde Hwang att han även tänker utföra forskning på mänskliga stamceller, troligen i anläggningen i Tianjin, för att kringgå Sydkoreas hårda regelverk kring bioteknik.

Kopplingar till kinesiska militären

BoyaLife group har dessutom kopplingar till den kinesiska militären. Företaget har varit med och byggt cellterapi-anläggningar åt kinesiska militärsjukhus. Vd:n Xu Xiaochun sitter också i Kinesiska folkets rådgivande konferens, ett rådgivande organ till kommunistpartiet.

Även platsen, Tianjin, har dåliga associationer sedan den enorma explosionen där i augusti. En kinesisk användare skrev på mikrobloggen Sina Weibo att kloningscentret kommer att bli ”en större katastrof än Tianjin-explosionen”, och att ”vanliga kineser riskerar att bli försökskaniner”.

Kineserna är efter en lång rad matskandaler misstänksamma mot den inhemska livsmedelsindustrin. En användare kommenterade att regimledarna själva borde proväta det klonade nötköttet i ett årtionde innan det gavs till folket.

En annan konstaterade helt enkelt: ”Dags att bli vegetarian”.

Rapportering av Larry Ong och Juliet Song

Kinesiska utlandsstudenter tjänar snabba pengar på mjölkpulver