Konstutställning om förtryck och smärta, ljus och hopp
Målningen Bortdriven (detalj) visar en ung kvinna som blivit hemlös men hon får stöd från högre höjder vilket antyds av ängelns närvaro. (Foton: Pirjo Svensson/ Epoch Times)


Det är en annorlunda konstutställning. Den handlar om mänskliga rättigheter och smärtsamma upplevelser men också om att se ljuset, finna hopp, tro och att kunna stå emot, i skuggan av en regims förföljelse.

”The Art of Truth, Compassion, Tolerance” invigdes i helgen i Konstfrämjandets lokaler i Uddevalla. Det är Sverigepremiär och nordisk premiär för många av målningarna här, berättar Ann Carlsson Korneev som själv är skulptör och en av eldsjälarna bakom konstutställningen.

Utställningen som anordnas av Svenska Föreningen för Falun Dafa, väckte nyfikenhet redan före vernissagen.

– Vi har haft besökare till och från hela tiden när vi har arbetat med utställningen och hängt upp målningarna, säger Ann Carlsson Korneev.

En del av målningarna har visats tidigare, berättar Carlsson Korneev, men utställningen är ett levande projekt där nya målningar hela tiden kommer till. De flesta av målningarna som nu visas i Uddevalla har aldrig tidigare visats i Sverige eller Norden.


Ann Carlsson Korneev guidar kommunalrådet Essam El-Naggar till några av konstverken i utställningen i Uddevalla den 24 juli.

Ann Carlsson Korneev guidar kommunalrådet Essam El-Naggar till några av konstverken i utställningen i Uddevalla den 24 juli.

Essam El-Naggar, (Fp) kommunalråd och ordförande i demokrati och integrationsberedningen i Uddevalla invigde utställningen. Han hade precis kommit tillbaka efter en resa till hemlandet Egypten. Han tog  en ledig stund från sina åtaganden eftersom mänskliga rättigheter ligger honom varmt om hjärtat och prioriterade utställningen.

– Yttrandefrihet, tryckfrihet, och religionsfrihet är för oss liberaler ett område där vi inte är beredda att kompromissa. Oavsett om det handlar om Kina, USA eller vilket land, vilken makt, vilken diktatur som helst, ställer vi alltid upp, det är vår stolthet som liberaler att kunna försvara er konst och vara deltagare i det här.

Konstutställningen handlar just om mänskliga rättigheter, och om Falun Gong då konstnärerna själva är utövare av metoden.

– Ja egentligen visar utställningen hela Falun Gongs historia från starten, även tiden före förföljelsen 1999. Sedan dokumenterar den förföljelsen i Kina och hur man gör fredligt motstånd i och utanför Kina för att dra uppmärksamhet till den. Utövarnas egna andliga upplevelser skildras också. Så alla målningar är baserade på verkliga upplevelser, säger Carlsson Korneev.


Besökare tittar på tavlan på staffliet som visar en vädjan på Manhattans gator om att stoppa förföljelsen av Falun Gong i Kina.

Besökare tittar på tavlan på staffliet som visar en vädjan på Manhattans gator om att stoppa förföljelsen av Falun Gong i Kina.

De flesta av konstverken är oljemålningar. En annan av initiativtagarna till utställningen, Annika Sallander, som själv är  konstnär, berättar att utöver en kanadensisk kvinna är alla konstnärerna kineser.

– De har gemensamt valt att uttrycka sig i en klassisk måleristil och har den europeiska renässansen som ideal. Därför målar man med olja på duk.

Detta anser Annika Sallander är viktigt för förståelsen av konstverken.

– Jag tycker att budskapet kommer fram väldigt tydligt med den här måleristilen. Den når fler människor, alla kan lätt se vad det är tavlorna vill berätta eftersom budskapet är så viktigt. Utställningen är annorlunda, den är väldigt ljus och hoppfull, den visar att det finns ljus i tillvaron.

– Även i de bilder där det mörka finns och som handlar om förtrycket, finns det också ljusa inslag som visar de här utövarnas tro och styrka att stå emot.


Målningen Lotusljus (detalj) hedrar minnet av alla Falun Gong-utövare som förlorat sina liv i Kina. Ljusvakor har hållits sedan 1999 på många håll i världen. Kvinnan håller ett ljus i form av en lotusblomma.

Målningen Lotusljus (detalj) hedrar minnet av alla Falun Gong-utövare som förlorat sina liv i Kina. Ljusvakor har hållits sedan 1999 på många håll i världen. Kvinnan håller ett ljus i form av en lotusblomma.

Essam El-Naggars berättar om de intryck och tankar han får av konstutställningen.

– Man behöver inte vara konstexpert för att förstå att det här handlar om folk som är förtryckta och som inte ens får uttala sig genom något så vackert som konst. Så jag tycker Kina har vissa saker kvar att göra. Jag hoppas den demokratiska kraften som finns i Kina ska fortsätta stärkas och att de inte ger upp. Då tror jag Kina kommer att må bra och det kinesiska folket må bra. Kina påverkar så många andra. Blir Kina demokratiskt kommer det att leda till att hela världen mår bra.

Essam El-Naggar fördömer förföljelsen av Falun Gong och har en egen tanke om varför den sker.

– Jag tror att vi människor, om vi känner oss ensamma eller har ont i själen, och sedan mår bra av den här andliga metoden och tror på den, då är det fel och oacceptabelt att den förbjuds. Det är inte rätt att man inte får tro, och det visar svagheten hos den kinesiska regimen. Om man är rädd för något som är ofarligt och som är vackert, visar det att man inte tror på sig själv och att man inte har självförtroende, att man är svag i sin egen övertygelse.

Bakgrund

Den i Kina välkände konstprofessorn Zhang Kunlun tog initiativet till utställningen. Han har själv varit fängslad och blivit torterad i Kina för att han utövar Falun Gong. Professor Kunlun fick hjälp av den kanadensiska regeringen att lämna Kina och hitta en fristad i Kanada.

Professor Kunlun samlade en grupp konstnärer som alla har liknande erfarenheter, och de använder sina konstnärliga kunskaper och talanger för att uttrycka det de har varit med om. Nu innehåller hela utställningen ett 60-tal verk. I Uddevalla visas 30 utav dem.

Konstverken visas fram till och med 14 augusti. Utställningens tidigare målningar har visats i många länder under de senaste åren. I konstverken används klassiska tekniker och stilar från de äldre mästarna. Konstnärerna själva kallar sin konstform för ”neo-renässans”.

Källa: Föreningen för Falun Dafa, www.falunart.org