Konstnärer riskerar fängelse i Tunisien för kontroversiell utställning
Tunisiska konstnärer håller upp en skylt med texten ”kultur är viktig för medborgarna” under en demonstration för deras kulturella rättigheter i Tunis den 8 januari 2012. (Foto: Fethi Belaid/AFP/Getty Images)


Tunisien, födelseplatsen för förra årets arabiska vår, kritiseras för att ha arresterat och åtalat två skulptörer. Konstnärerna åtalas för att de har skapat konstverk som myndigheterna anser vara skadliga för allmänheten.

Om de fälls kan de två skulptörerna, Nadia Jelassi och Mohamed Ben Slama, dömas till fängelse upp till fem år för sina skulpturer som visades offentligt i kuststaden La Marsa i juni, säger Human Rights Watch (HRW).

Jelassis verk är en beslöjad kvinna omgiven av stenar som påminner om skådeplatsen för en stening. Ben Slamas verk är ett barn med en skolväska med texten ”Allah” som det strömmar myror från.

Det blev folkstorm kring skulpturerna. Mot slutet av utställningen bad två personer och en domstolsfunktionär ägaren av konsthallen att ta bort de två konstverken. Det pågick även en kampanj för att få bort dem från Facebook.

På natten, när utställningen avslutades, blev flera konstverk som varit utställda i La Marsa förstörda av demonstranter. Över hela landet förekom upplopp på grund av utställningen, med demonstranter som satte polisstationer, domstolar och andra byggnader i brand och en person dog.

Jelassi, en av skulptörerna, sade till HRW: ”Jag kände mig som om jag levde i inkvisitionens tidevarv”. Jelassi är docent och konstprefekt vid Institute of Fine Arts i Tunis.

Det finns en Facebookkampanj där hundratals konstnärer i Tunisien och utomlands kräver att Jelassi släpps fri. Ben Slama befinner sig i Frankrike, enligt nyhetssajten Tunisialive.

Under ett möte i domstolen förra veckan sade Jelassi att hon blev föremål för ett antropometriskt prov tillsammans med andra anklagade brottslingar. Hon hånade testet på sin Facebook-sida genom att publicera ett självporträtt med en linjal som mäter hennes ansikte.

Även om konstverken förolämpade folk sade HRW att åtalet av skulptörerna kränker deras rätt till yttrandefrihet eftersom de varken hetsat till våld eller diskriminerat.

Översatt från engelska