Konservativ seger i finländskt val
Partiledarna i de tre huvudpartierna i Finland: Centerpartiets nuvarande premiärminister Matti Vanhanen (V), Jyrki Katainen (M) från samlingspartiet och Eero Heinäluoma (H) från det socialdemokratiska partiet. Alla väntar på slutresultaten från röstberäkningen den 18 mars 2007 i Helsingfors. Vanhanens centerparti hade en svag ledning under kvällen. (Foto: AFP/Martti Kainulainen)


Finland går mot en borgerlig valseger. Samlingspartiet går starkt framåt medan regeringspartierna Centern och Socialdemokraterna går bakåt. Centern kvarstår dock som landets största parti.

Söndagens stora valskräll var att konservativa Samlingspartiet gick om Socialdemokraterna. Det kan innebära att dagens koalition mellan Centern och S är ett avslutat kapitel och att en rent borgerlig regering tar vid.

Trött men segerviss

-Jag är väldigt trött men väldigt nöjd. Vi är största vinnarna i dag och jag kan inte tänka mig att vi hamnar utanför regeringen, sade Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen i finländsk tv.

Vid 21-tiden svensk tid hade inga av de röster som avgavs under själva söndagen räknats. Finlands radio Yles prognos grundade sig helt på förhandsröstningen som avslutades redan i onsdags och som omfattar omkring 29 procent av de röstberättigade.

Valdagen inleddes med solsken men slutade i snöstorm, vilket antas ha missgynnat Socialdemokraterna.

Partiledaren Eero Heinäluoma var besviken.

-Vi måste fundera mycket på vad som gick snett, sade han.

Inte heller statsminister Matti Vanhanen kunde svara på varför C och S gått bakåt trots att regeringen antas ha gjort ett bra jobb de senaste fyra åren. Vanhanen hoppades ändå få uppdraget att bilda landets kommande regering.

Borgerligt

In i det sista har utgången varit oviss, men allt tydde inför valet på att Centerpartiet och statsminister Vanhanen skulle få förnyat förtroende.

De väljare som TT talat med under söndagen var dock påfallande inriktade på ett borgerligt regeringsalternativ.

-Lite grann som i Sverige, vi vill ha något nytt, sade ett medelålders par utanför en vallokal i Helsingfors. Alla höll inte med.

-Nej, jag tycker den nuvarande regeringen ska fortsätta, sade en ung kvinna.

De första säkra valprognoserna på hela valresultatet väntades inte förrän sent under söndagskvällen. Hur Finlands nästa regering ser ut kan dock klarna först om några dagar.