Konsertpianist om Shen Yun: "En absolut spännande föreställning"
Konsertpianisten Sandra Reindl-Schweighofer såg Shen Yun Performing Arts föreställning på Wiener Stadthalle, söndag den 11 maj. (Foto med tillstånd av NTD Television)


Sandra Reindl-Schweighofer såg New York-baserade Shen Yun Performing Arts Companys sista show för den här säsongen i Europa, på Wiener Stadthalle söndagen den 11 maj. Konsertlokalen som invigdes i slutet av 1950-talet, har plats för upp till 16 000 personer och är känd för många berömda föreställningar och artister som har framträtt där.

Reindl-Schweighofer har examen från Juilliard School i New York och har arbetat inte bara som konsertpianist, utan även som musikchef, dirigent och körledare. Hon är grundaren till Vienna United Children of the World Choir.

Hon har varit ledare för gymnasieorkestrar i flera länder och hon sade:

– Jag var dirigent för orkestrar på gymnasieskolor när jag var musikchef i Japan och även i Kina. Detta är faktiskt anledningen till att jag såg den här föreställningen för jag bodde i Kina i två år. Där dirigerade jag också en orkester.

Hon hade fått en broschyr om föreställningen i centrala Wien.

– Jag blev så glad över att ha råkade komma över broschyren … Jag tittade på det och tänkte, alldeles utmärkt, sade hon och tillade:

– Det var förvånande att se, att artisterna faktiskt är från New York. Jag vet att de är kineser, men de bor i New York.

– Kommer de att uppträda i New York, i juli? Eftersom jag kommer att vara där. När hon fick höra att de inte kommer att göra det sade hon:

– Åh, det var ju synd. Men, jag har sett dem, och det är fantastiskt.

Hon fortsatte att ösa beröm över föreställningen,

– Helt fantastisk … Den visar den kinesiska kulturens historia och danserna är fantastiska. Orkestern är helt otrolig. Jag gillade verkligen att det fanns en levande orkester och inte bara bakgrundsmusik. Danserna, och sångerna var helt fantastiska. Det var bara så vackert. Synkroniseringen var imponerande, såväl som färgerna.

Medan hon tänkte tillbaka på föreställningen sade hon:

– Det är ett så vackert, fantastiskt program, särskilt då den kinesisk kultur, som förhoppningsvis inte kommer att försvinna.

På Shen Yuns hemsida står det: "Shen Yun kan inte ses idag i Kina, där den traditionella kulturen nära nog gått förlorad. Men Shen Yun har blivit ett internationellt fenomen som bringat den gamla kinesiska kulturens mirakler till miljoner människor runtom vår jord.”

I hennes musikaliska sinne var föreställningen "Vacker, precis som allt som presenterades, och hur koreografin var gjord."

Shen Yuns artister ackompanjeras till musiken från en levande orkester, ytterligare en viktig orsak för att njuta av showen.

– Jag älskade musiken mycket, och särskilt den levande musiken tillför väldigt mycket. Ofta har man en produktion som bara har playback musik, men här har man en verklig orkester, vilket är helt underbart. Det är en absolut spännande föreställning – underbart. Jag är glad att jag fick chansen att se dem.

Utan att ha någon förutfattad mening om musiken sade hon:

– Jag tänkte egentligen inte: är detta österländskt, är det västländskt. Det var bara musik som ackompanjerade sångarna, danserna, allt som gjordes på scenen. Att orkestern ackompanjerade dansarna, det var så vackert. En levande orkester är det bästa man någonsin kan ha.

Om man tittar på showens helhet och inte tittar på enskilda komponenterna, sade hon:

– Allt blandades så bra.

För att understryka hur hon tittade på showen, sade hon;

– Man är på teatern för att titta på en föreställning och man assimilerar sig till hela produktionen. Man försöker inte dissekera den och plocka den i bitar. Man vill bara njuta av hela produktionen.

NTD Television och Heide B. Malhotra rapporterade.

Översatt från engelska.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra turnerande kompanier som framträder samtidigt runt om i världen. Europa-turné avslutades i Wien 10 -12 maj. För vidare information besök www.shenyunperformingarts.org

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är vår tids mest betydelsefulla kulturevenemang. Vi har stolt rapporterat om publikens reaktioner sedan Shen Yun startade år 2006.