Kongos val inleds mitt i påståenden om bedrägeri
Supportrar till en av kandidaterna till den lagstiftande församlingen i Brazzaville i Kongo (Foto: Martin Van Der Belen/AFP/Getty Images)


Parlamentsvalen i Republiken Kongo (Kongo-Brazzaville) är planerade att inledas på söndagen trots bojkott från oppositionen och utbredd apati från väljare, rapporterar Franz Wild för VOA från Brazzaville.

Två miljoner väljare i Kongo har rätt att rösta på söndag.

Valkommissionens ordförande Henri Bouka berättade för journalisterna att allt är klart för att valen kan sätta igång.

Han säger att valmaterialet är på plats och förhållandena är sådana att alla kan rösta i lugn och ro.

President Denis Sassou-Nguessos kongolesiska arbetarparti hoppas att valresultaten kommer att göra det möjligt för partiet att stärka greppet om den nationella församlingens 137 platser. Det tycks vara troligt eftersom partiet är i allians med landets näst största parti.

Oppositionsgrupper klagar redan högljutt om ojusta metoder. De säger att valsedlarna inte har kommit till avlägsna områden, valkorten har inte distribuerats och valkretsarna är obalanserade på ett sätt som gynnar regeringspartiet.

Många väntas stanna hemma i huvudstaden Brazzaville, där en tredjedel av befolkningen bor, då de upplever att deras röst inte gör någon större skillnad och att resultaten kommer att vara uppgjorda.

En allians av oppositionspartier har krävt bojkott. En av dem som bojkottar är general Emmanuel Ngouelondele, en tidigare chef för specialpolisens underrättelsetjänst. Han är nu politiker.

Han säger att den auktoritära regimen har försvagat folket och de har förlorat viljan att göra motstånd, att folket har haft hungersnöd, har förödmjukats och ignorerats. Vidare att korruptionen är Kongos system att styra – man ger människor lite pengar och de slutar att kritisera.

Kandidater som inte får absolut majoritet i sina valkretsar på söndagen kommer att stå inför en ny valomgång nästa månad.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/7-6-24/56840.html