Komorerna väntar på vulkanutbrott
COMOROS, Moroni: Vulkanaktivitet inne i Karthala-vulkanen på Gran Comoros ögrupp. Vulkanen ligger ca 15 km från huvudstaden Morani.(Foto: AFP/Stringer)


På Grand Comore i den östafrikanska ögruppen Komorerna väntar invånarna nervöst på ett vulkanutbrott. Lavan befaras kunna spruta ut nästan varsomhelst på ön.

I flera dagar har marken vibrerat på Grand Comore, den största av landets öar. Den 2 361 meter höga vulkanen Karthala blev rödglödgad och började släppa ut kvävande gaser i fredags.

Vulkanen brukar få ett utbrott ungefär vart elfte år men orsakar sällan några större skador.

På söndagen hade lavanivån inne i kratern sjunkit, men i gengäld blev jordbävningarna allt fler och allt kraftigare.

Geologen Hamidou Soule, som leder övervakningen av Karthala, sade att skalven varade i upp till fem sekunder och uppmättes till omkring 5 på Richterskalan.

– Lavan och gaserna är instängda och försöker komma ut genom någon spricka. Det verkar som om den största vulkanöppningen är blockerad. Jordskalvens ökade frekvens visar att det kan ske ett lavautflöde varsomhelst på ön.

Befolkningen ligger i startgroparna att ge sig av.

– Rätt många har packat ned sina tillhörigheter för att kunna fly vid ett utbrott, sade fotografen Ibrahim Youssouf som bor i en by på vulkanens sydvästra sluttning.

I huvudstaden Moroni tillbringade tusentals människor natten till söndagen utomhus. Radion uppmanade invånarna att inte gripas av panik och sände ut lugnande uppläsningar ur Koranen.

Vulkanens senaste stora utbrott skedde i april 2005, när giftiga gaser och glödande lava drev tusentals människor på flykt. År 1903 avled 17 människor av gaser som sipprade ut genom sprickor i berget.