Kommunistpartiet riktar in sig på "reaktionära intellektuella"
Här syns ordförande Xi Jinping tala i Folkets stora sal under nationella folkkongressens möte den 17 mars 2013 i Peking, Kina. Den 19 augusti uppmanade Xi att partimedlemmar ska ”visa sina svärd” i kampen om den allmänna opinionen i Kina. (Foto: Feng Li/Getty Images)


Strax innan Kinesiska kommunistpartiets elit skulle samlas i Peking för att diskutera partiets agenda för nästa årtionde, skickade det centrala propagandadepartementet ut en order om att journalister måste anstränga sig mer för att förstå situationen med ”särskilda intellektuella”.

I klarspråk kan man säga att journalisterna fick en varning. Den är den senaste av flera som sträcker sig tillbaka till mitten av augusti, och som handlar om att inte imitera ”särskilda intellektuella”. Det handlar om individer som gör misstaget att offentligt kritisera partiet eller förespråka idéer som konstitutionalism eller lagstyre.

Radio France Internationale (RFI) rapporterade den 4 november om denna order, liksom om en som instruerade partimedlemmarna att ”omsätta den nationella propagandans och ideologiska arbetsmötenas anda i praktiken”.

Det syftade på ett möte där den högste ledaren Xi Jinping betonat behovet av att ta idéstriden i Kina på allvar.

Precis innan den 18:e centralkommitténs tredje plenum varnade propagandadepartementet samtliga: Att publicera tankar som den högste ledaren Xi Jinping hade identifierat som ett dödligt hot mot kommunistpartiet skulle inte tolereras.

Xi förklarade faran av icke godkända tankar i ett tal som han höll den 19 augusti i Peking.

Olika versioner av Xi Jinpings tal publicerades vid olika tidpunkter, där tidigare versioner var mindre intensiva och aggressiva än de senare. I den version som Hongkongs Apple Daily rapporterade att partimedlemmar fick studera, betonade Xi att kontroll över internet är vitalt för att kommunistpartiet ska kunna behålla makten.

Han sade: ”Orubblighet och seger på det slagfält som är internet är direkt relaterat säkerheten för vårt lands ideologi och politiska makt.” I enlighet med partiets propaganda, identifierar Xi kommunistpartiets ”ideologi och politiska makt” med hela Kinas.

”Medier, inklusive tidningar, forum, konferenser, filmer, tv, radiostationer och teatrar får inte utgöra plattformar för de som med onda avsikter attackerar partiets ledning och det socialistiska systemet, förvränger partiets och landets historia, eller skapar problem genom att sprida rykten”, sade Xi. ”Inte heller får digitala medier, mobil-tv, mobilmedier, sms, mikrobloggande, bloggar eller andra sociala medier understödja detta.”

”Ni måste våga göra gripanden och ingripa, våga visa era svärd”, tillade Xi. Han uppmuntrade också partiets medlemmar att ”sätta igång en ’offentlig opinionskamp’ på ett rationellt, fördelaktigt och återhållsamt sätt”.

Enligt Deutsche Welle, ska Xi den 19 augusti ha avbrutit en presentation som propagandachefen Liu Yuanshan höll. Han ska ha sagt: ”Det finns ett litet antal reaktionära intellektuella som använder internet, sprider rykten, attackerar eller svartmålar partiets ledning, det socialistiska systemet och statsmakten, och de måste man allvarligt slå ned på.”

Attackerna började redan samma dag. En internetkändis känd under namnet Qin Huohuo och ytterligare en bloggare greps den 19 augusti.

Under knappt två veckor, i slutet av augusti, hade också flera hundra bloggare gripits för att ha ”spridit rykten”.

En rad ledarartiklar trumpetade ut den ”offentliga opinionskampen” och behovet att ”visa era svärd” hamnade också i kinesiska medier efter den 19 augusti.

Den 9 september utfärdade folkets högsta domstol och folkets högsta åklagarmyndighet en juridisk tolkning som stipulerar att folk kommer att åtalas för förtal om de rykten som de publicerar delas eller läses över 500 gånger.

Den 15 september rapporterade det statliga kinesiska tv-bolaget CCTV om att en inflytelserik bloggare, kinesisk-amerikanske Charles Xu, som förespråkar konstitutionalism i Kina, ska han ha erkänt att han besökt prostituerade. Kritiker menar att det handlar om en kulturrevolutionsliknande förödmjukelse.

I mitten av oktober avskedades Xia Yeliang, en professor i ekonomi som är känd för att ha förespråkat politiska reformer, från Pekings universitet.

Tillsammans med hot om internering, avsked eller förödmjukelse, har partimedlemmar också uppmanats att försöka med mjukare metoder.

Utbildningsminister Yuan Guiren skrev i en artikel den 18 september i partiets språkrör People’s Daily: ”Propagandaavdelningar bör stärka kontakter med intellektuella, bli vänner med dem, och få dem att sluta upp kring partiet så mycket som möjligt.”

Yuan upprepade också Xi Jinpings kategorisering av intellektuella i fem typer: ”Ni ska anstränga er hårt för att arbeta med de ledande opinionsbildarna på internet, internetskribenter, kontrakterade skribenter, frilansjournalister, såväl som oberoende skådespelare och sångare”, sade Yuan.

När Xi Jinping kom till makten fanns det betydande hopp om att han skulle genomföra verkliga politiska reformer i Kina.

Ett internt PM kallat ”Centraldokument nr 9” som släpptes av Centrala partikontoret i april, visade att Xi Jinping har en annan agenda. I dokumentet uppmanas partiet att få bort sju faror, inklusive västerländsk konstitutionell demokrati, universella värderingar, pressfrihet, civilsamhället och medborgerliga rättigheter.

Kampanjen ”offentliga opinionskampen” som sattes igång den 19 augusti har ytterligare försvagat hoppet om politiska reformer.

Enligt politisk-ekonomiske kommentatorn He Qinglian ska Xi Jinping när han han var vice partiordförande ha lovordats av statliga medier för att vara tolerant och öppen. Enligt ett citat ska han ha sagt: ”Det blir inte spännande om man avlägsnar de skräniga fåglarna från burarna.”

”Men nu försöker Xi avlägsna alla fåglar som inte kvittrar enligt hans order, och vad som blir kvar är papegojor som bara sjunger lovsånger till honom och partiet, sade He till RFI.

”Det här visar att Xi saknar politiska visioner”, tillade He. ”Hans förmåga, vision, och åtgärderna han vidtar, kommer inte att föra fram Kina mot en ljus framtid, och det kommer bara att bli värre.”

Översatt från engelska.