Kommunistpartiet hindrar uigurer från att vallfärda till Mecka


World Uyghur Congress menar att det Kinesiska kommunistpartiet (KKP) använder diverse metoder för att hindra uigurerna från att utföra hajj, den årliga muslimska pilgrimsfärden till Mecka.

Den kinesiska regimen bedriver en ny politik i Xinjiang som kallas ”de fem paketen”. Det går bland annat ut på att myndigheter på olika nivåer i Xinjiang måste övervaka alla aktiviteter som har med pilgrimsfärder att göra.

Uigurer som ertappas med att planera en pilgrimsfärd blir av med massor av olika förmåner såsom bostadsbidrag, subventionerade preventivmedel, studiestöd samt jordbruksstöd. Affärsidkare blir också av med sina tillstånd.

Denna politik förvägrar öppet rättigheterna av medlemmarna för det uiguriska minoritetspartiet att resa utomlands på pilgrimsfärd. De får inte heller studera utomlands eller förlänga sina visum.

För att ytterligare förhindra uigurerna från att utföra hajj har kommunistpartiet ålagt allmänna säkerhetsbyrån att inte utfärda eller godkänna några pass till uigurer. De som redan har pass måste lämna in en deposition, skriva under en överenskommelse i vittnens närvaro eller intyga till sin arbetsplatsledning att de inte kommer att vallfärda till Mecka.

You Lixia, talesman för World Uyghur Congress, uttryckte åsikten att fastän kommunistpartiet hävdar att de ”respekterar och beskyddar andliga övertygelser” så trampar de fortfarande konstant på uigurernas religiösa fri- och rättigheter.
http://en.epochtimes.com/n2/china/china-uyghurs-pilgrimage-6120.html