Kommer aspartam att förbjudas?
Aspartam används som sötningsmedel i bland annat Coca-cola light. (Foto: Justin Sullivan/Getty Images)


Aspartam är ett konstgjort sötningsmedel, ett proteinliknande ämne som bryts ner i kroppen till tre olika ämnen: asparticsyra, fenylalanin och metanol. Hälsoriskerna är omdiskuterade – aspartam förespråkas av industrin men oberoende studier har visat att den har cancerframkallande effekter.

Aspartam har godkänts för användning av fler än ett hundra länder i världen, men det finns bevis för att varje kemisk ämne i aspartam kan ha toxiska effekter. Det är intressant att studier om aspartams säkerhet som bekostas av industrin undantagslöst kommer fram till positiva resultat, medan finansiellt oberoende studier nästan alltid kommer fram till motsatta resultat.

Det finns hittills ingen längre studie som gjorts på människor, men det finns några som har gjorts på djur. Kanske en av de mest oroande av dessa publicerades 2006. Studien som gjordes av det europeiska cancerforskningscentret i Bologna, Italien (European Ramazzini Foundation) upptäckte att råttor som under lång tid åt aspartam ökade risken för flera olika former av cancer. I studien användes 1800 råttor som fick inta aspartam under hela sin livstid. [1].

Forskningscentret fann också en koppling till cancerutveckling då intaget av aspartam var mindre än den officiella gränsen för människor. Den ökade cancerrisken märktes redan i den grupp råttor som endast fick en daglig dos av 20 mg aspartam per kilo kroppsvikt. EU: s högsta rekommenderade dagliga dos är 40 mg aspartam per kilo kroppsvikt för människor.

Ramazzi följde omedelbart upp med en ny studie, där råttor fick aspartam under graviditet och efter födelsen. Resultatet visade att avkommorna fick en ökad risk för cancer. Intaget av aspartam under graviditet visade sig öka risken. [2].

Hur är det möjligt att det fortfarande är tillåtet att sälja aspartam trots den här sortens bevis? Och det därför intas av kvinnor, men, gravida kvinnor och barn? Därför att våra myndigheter har gett ett klartecken.

Men saker kan komma att förändras. Den amerikanska nättidningen The Huffington Post rapporterade i augusti att FDA (Livsmedelsverket i USA) kan komma att förbjuda [3].

Enligt vad professor Sam Epstein, expert inom cancerförebyggande åtgärder och professor emeritus på University of Illinois i Chicago, skrev i Huffington Post, ” Under de tydliga stadgorna under lagen 1958 (Delaney Law), som kräver ett automatiskt förbud av cancerframkallande tillsatser i mat, är det förväntat att Dr Margaret Hamburg, den nytillsatta kommissionären för FDA och en inspirerande hälsoförespråkare, kommer inom en snar framtid att förbjuda fortsatt användning av aspartam.”

Vilket kan enbart vara en bra sak, anser jag.

Professor Epstein skrev också i sin artikel att, ”aspartam är ett sötningsmedel som hjälper människor att hålla kontroll på vikten”. Faktiskt vet vi inte om detta är sant, med tanke på att det inte finns en enda ordentligt utförd studie som visar att aspartam kan hjälpa till att minska vikten.

 

Refrenser:

 

1. Soffritti M, et al. First experimental demonstration of the multipotential carcinogenic effects of aspartame administered in the feed to Sprague-Dawley rats. Environmental Health Perspectives 2006; 114(3): 379–85

2. Soffritti M, et al. Life-span exposure to low doses of aspartame beginning during prenatal life increases cancer effects in rats. Environmental Health Perspectives 2007; 115(9): 1293–7

3. An Overdue Ban On A Dangerous Sweetener: http://www.huffingtonpost.com/samuel-s-epstein/an-overdue-ban-on-a-dange_b_250249.html

 

John Briffa är läkare, författare och hälsoskribent i London, med intresse i kosthållning och naturmedicin.

Briffas webbplats: http://www.drbriffa.com/

Läs gärna orginalartikeln på engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/21048/