Koleran från Haiti sprider sig till USA
En pojke som lider av kolera ligger på en bår på ett sjukhus som drivs av Läkare utan gränser (MSF) i Cap-Haitien den 19 november. (Foto: Julien Tack/AFP)


Koleraepidemin i Haiti har till dagens datum orsakat närmare 1200 offer, rapporterar AFP. Om ökningen fortsätter i den skala som den har gjort tidigare i Haiti kan det finnas upp till 10 000 smittade om 6 till 12 månader.

Enligt Sveriges ambassadör i Haiti Claes Hammar, startade smittan i Nepal.

– Jag har fått det bekräftat av en diplomatkälla att koleran kommer från Nepal. Det är 100 procent sant. Man har tagit prover och spårat smittan till Nepal, säger Claes Hammar till Svenska Dagbladet.

Det ryktas att nepalesiska FN-soldater har burit in smittan till Haiti. Enligt Utrikesdepartementet säger man att FN inte har bekräftat smittans ursprungsland.

När rykten om att koleran spridits från en FN-bas i Haiti uppstod, blev det våldsamma protester och upplopp mellan demonstranter och FN: s fredsbevarare.

Två haitier har nu dödats när FN-soldater öppnade eld mot demonstranterna.

– Vi gjorde det i självförsvar, säger talesmannen för styrkan.

En tjänsteman i Staden Cap Haitien där det hela hände, säger att mannen sköts bakifrån.

Smittan har också spridit sig utanför landet. En kvinna från Florida som har besökt sina släktingar i Haiti har tagit med sig smittan till USA.

– Kvinnan har inte ett jobb med mycket social kontakt och hon riskerar då inte att ge smittan större spridning, säger smittskyddsläkaren, Tomas Torok.

Dominikanska republiken stängde gränserna för flera veckor sedan för att inte smittan skulle föras in i landet.