Kolera hotar svältdrabbade Somalia
Fyra månader gamla Hamsa undersöks av en läkare i en korridor på ett sjukhus i Mogadishu 16 augusti. Hamsa var enligt en läkare på plats i svår chock och lider av akut undernäring. (Foto: Roberto Schmidt/AFP)


FN varnade nyligen för att en koleraepidemi i Somalia snabbt kan spridas eftersom tusentals flyr svälten i söder. På ett sjukhus i Mogadishu har koleran krävt minst 181 liv.

”Den massiva tillströmningen av människor till Mogadishu och det ökande antalet fall av akut vattnig diarré i områden med mycket folk, sätter de undernärda barnen under stora risker att få kolera, som är en dödlig och smittsam sjukdom”, sade Marixie Mercado, taleskvinna för UNICEF, rapporterar AFP.

FN:s biträdande generalsekreterare för humanitära frågor och samordnare för katastrofhjälp, Valerie Amos, besökte den 16 augusti flyktinglägret Dadaab i Kenya där mer än 440 000 flyktingar bor. För att bedöma situationen besökte Amos förutom flyktinglägret i Kenya även södra Somalia.

Amos sade enligt AFP att hjälpgrupper kommer öka i antal och snabba på biståndet till tiotusentals människor som drabbats av svält och torka i Somalias krigshärjade huvudstad Mogadishu.


En nyanländ somalisk flykting tvättar sina barn 14 augusti, efter det att de blivit registrerade och fått förnödenheter i flyktinglägret Dadaab i Kenya. (Foto: Tony Karumba/AFP)

En nyanländ somalisk flykting tvättar sina barn 14 augusti, efter det att de blivit registrerade och fått förnödenheter i flyktinglägret Dadaab i Kenya. (Foto: Tony Karumba/AFP)

Hennes besök kom samtidigt som FN meddelade att den arbetar för att motverka den förvärrade livsmedelskrisen i Afrikas horn, med ett omedelbart inflöde av mat i ett område där 640 000 barn hotas av akut undernäring.

Uppskattningsvis har 100 000 människor flytt till Somalias svält- och krigsdrabbade huvudstad Mogadishu under de senaste två månaderna i jakt på mat, vatten och medicin.

Omkring 12 miljoner människor i delar av Etiopien, Djibouti, Kenya, Uganda och Somalia riskerar svält i kölvattnet av regionens värsta torka på årtionden. Somalia är det land som drabbats hårdast av torkan i Afrikas horn, där fem områden har förklarats vara drabbade av hungersnöd.