Koffeinets uppiggande effekt en illusion
En kopp kaffe kanske inte gör en piggare, visar en färsk studie. (Foto: Greg Wood/AFP)


Känslan av att bli pigg när man druckit en vanlig kopp kaffe på morgonen kan vara en illusion enligt ny forskning.

Resultatet av en studie som genomförts på 279 människor av forskare på Bristol University i Storbritannien tyder på att den vakenhet som kaffedrickare normalt tillskriver koffeinet bara är en vändning av effekten då koffeinet försvinner.

Man vet att koffein är ett stimulerande medel och att det kan framkalla oro, men normala kaffedrickare utvecklar en tolerans mot de här effekterna, enligt rapporten i tidskriften Neuropsychopharmacology.

– Vår studie visar att vi inte får någon fördel av att intaga koffein – även om vi känner oss piggare av det. Koffeinet får oss bara att återgå till det normala. Även om koffeinet kan ge ökad oro gör toleransen att effekten är obetydlig för de flesta som dricker koffein, sade Peter Rogers, en av huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

162 av personerna i studien konsumerade lite eller ingen koffein alls, och resten var medelstora eller stora konsumenter av koffein. Deltagarna fick värdera sina nivåer av oro, vakenhet och huvudvärk före och efter att de fått antingen koffein eller placebo. Deras minne, uppmärksamhet och vaksamhet värderades också genom en serie datorbaserade uppgifter.

Medelstora och stora konsumenter som tog ett placeboämne rapporterade att de kände sig mindre pigga och hade mer huvudvärk, enligt forskarna. För de som fick koffein var vakenhetsnivån densamma som för de med låg eller ingen konsumtion och som inte hade fått något koffein.

 

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/36771/