Klimatsmarta julklappar
Varför inte ge bort en Sverigesemester eller en del av en semester? Bilden är från STF-stugan i Aktse, vid Sarek nationalpark. (Foto: Maria Johansson/ Epoch Times)


”Klimatförändringar” är ett ord som kommer ur var mans mun numera. Politiker från hela världen har diskuterat globala lösningar på Bali. Al Gore och FN:s klimatpanel har fått Nobels fredspris. Julen är också den högtid på året då det konsumeras som allra mest. Hur kan du och jag bidra till att minska klimatpåverkan?

Tänk att få ge bort en extra julklapp som hjälper den som får den att både spara pengar och minska sitt bidrag till klimatförändringarna. Delad glädje är dubbel glädje! Här får du tips på klimatsmarta julklappar.

Lågenergilampa: här börjar man spara pengar och energi så fort den börjar användas. Kom ihåg att lämna den till återvinning som elektronikskrot när den har gjort sitt då den innehåller kvicksilver. Att köpa ytterbelysning med rörelsedetektor sparar också energi i dessa mörka tider. När vi pratar energi så är Bra miljöval-el det mest miljövänliga energivalet.

Grenuttag med strömbrytare: till den kan man till exempel koppla dator, skärm och skrivare. Att energiförbrukningen minskar visade en kollega när hon mätte energiförbrukningen för sin dator och skärm. Under den vecka dator och skärm var kopplade till ett grenuttag var energiförbrukningen 4,75 kWh och utan grenuttag var den 8,38 kWh. Nästan en halvering av energiförbrukningen!

Att semestra i Sverige med tåg eller buss ger lägre utsläpp av koldioxid än en inrikes flygresa eller en till Thailand. Så varför inte ge bort en Sverigesemester. Det finns mycket att upptäcka i vårt land. Allt från ett avlägset naturskönt område till en stad med stort utbud av nöjesliv eller kanske något mitt emellan som passar hela familjen.

Svenska Turistföreningen har både stugor och turisthotell i fina naturmiljöer. Om man vill ta sig ut på landsbygden kan man hitta olika alternativ genom att söka på ”Bo på lantgård” på nätet. Vill man ge bort en upplevelse i naturen på naturens villkor kan man hitta olika förslag på Ekoturismföreningens hemsida.

Att köpa tåg- eller bussbiljetter eller presentkort på detsamma brukar vara en uppskattad julklapp, speciellt till ungdomar.

En korg med ekologiska delikatesser och godsaker är en uppskattad present. Det är bra att köpa lokalproducerat så behöver varorna inte transporteras långt.


På WWF kan man bli fadder till bland annat en panda. Här äter pandor bamburör på forskningsstationen i Chengdu, Sechuanprovinsen i Kina. Jättepandan lever mestadels i bergen i Sechuanområdet i västra Kina. Det finns ungefär 1 600 pandor som lever i vilt tillstånd idag. (Foto: Liu Jin/AFP)

På WWF kan man bli fadder till bland annat en panda. Här äter pandor bamburör på forskningsstationen i Chengdu, Sechuanprovinsen i Kina. Jättepandan lever mestadels i bergen i Sechuanområdet i västra Kina. Det finns ungefär 1 600 pandor som lever i vilt tillstånd idag. (Foto: Liu Jin/AFP)

På WWF:s lista över klimatsmarta juklappar kan man hitta förslaget att ge bort som en gåva eller själv bli symbolisk fadder till isbjörnen, pandan, gorillan eller tigern, vilket är ett bra sätt att bevara de hotade arterna.

Det är inte alltid lätt att leva klimatsmart. Ett sätt att råda bot på den påverkan man utgör genom sitt leverne kan vara att köpa utsläppsrätter. Då minskar man antalet utsläppsrätter som finns till försäljning för utsläppsföretag inom EU. Mer om detta och mycket annat kan man hitta på Naturskyddsföreningens hemsida.

Varför inte ge bort en bit regnskog till någon du tycker om? Det är en present som växer med tiden. Det finns olika organisationer som säljer regnskog som man kan hitta på nätet, såsom Barnens regnskog, Borneo Orangutang Survival Sweden (BOS) och föreningen Rädda Regnskog. För 80 kr kan man köpa 1 000 kvadratmeter och för 400 kr friköper du en hel fotbollsplan på Barnens Regnskogsprojekt.