Klimatkonferensen går in i slutskedet
FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon på Köpenhamns Bella Center den 15 december, på den 9:e dagen av COP15, FN:s konferens om klimatförändringar. (Foto: Oliver Morin / AFP Photo)


Stats- och regeringschefer började anlända till den danska huvudstaden på tisdagen och då hölls en ceremoni vid FN:s konferens om klimatförändringarna, som markerade öppnandet av det sista steget, toppkonferensen.

Vi vet vad vi måste göra. Vi vet vad världen förväntar sig. Vårt jobb här och nu är att sluta avtalet, ett avtal av allmänt intresse, sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, enligt AFP.

Generalsekreteraren sade också att:

Tre år av ansträngningar har resulterat i tre dagar av handling. Låt oss inte falla på upploppet. Ingen kommer att få allt de vill ha i den här förhandlingen.

Den danska ministern Connie Hedegaard som är mötets talman sade i ett tal:

I dessa timmar balanserar vi mellan framgång och misslyckande. Framgången är inom räckhåll. Men … jag måste också varna er, vi kan misslyckas.

En av de första världsledarna att anlända till Köpenhamn var den brittiske premiärministern Gordon Brown. Till tidningen The Telegraph sade han:

Om vi inte tacklar klimatförändringarna, kommer kostnaden för vår levnadsstandard att bli enorm. Den nationella inkomsten kommer att minska med upp till 20 procent, en ekonomisk katastrof som i det här seklet motsvarar påverkan från förra seklets två världskrig och den stora depressionen.

Gordon Brown anlände två dagar tidigare än sagt för att ge en hjälpande hand, efter de afrikanska länderna protestaktion. Brown träffade African Unions klimatförhandlare Meles Zenawi som kommer att ha ett nytt förslag till klimatförändringar klart på onsdagen.

Om Meles förslag sade Brown att det var ett viktigt steg framåt och att Meles idéer var ett ”ramverk inom vilket u-länder och i-länder kan arbeta tillsammans”.

Källa: Cop15