Kitty Crowthers tecknar på bokmässan
Kitty Crowthers är i tecknartagen till publikens förnöjelse. (Foton: Barbro Plogander / Epoch Times Sverige)


När Kitty Crowthers kom till Kulturrådets monter på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg på fredagen, såg hon en ren monter med vit färg på golv och väggar. Lite färg ville hon allt ha så hon bad att få teckna något på en vägg, och så blev det.

Innan hon dagen därpå började rita, berättade hon att hennes lille son gav upphov till idéer och inspiration. Barnets logik intresserar henne för den kan ta helt andra vägar än hennes egen.

Skulle hon få två idéer till böcker så väljer hon inte själv vilken idé som ska utvecklas. Hon gick till sin förläggare under många år och presenterade två förslag. Den ena idén var kanske lite konstig och vart skulle historien i den egentligen sluta, den andra var för kommersiell, som hon sade:


En liten pratstund innan pristagaren till Astrid Lindgrens minne skulle teckna på den vita väggen.

En liten pratstund innan pristagaren till Astrid Lindgrens minne skulle teckna på den vita väggen.

– Jag måste ju äta och jag ville inte gå därifrån utan ett påskrivet kontrakt.

Förläggaren valde alltid det svårare uppslaget utan att fråga något om det, vilket hon tyckte var bra.

När hon i samtalet, innan tecknandet på väggen, blev tillfrågad om hon ville säga något om det hon skulle göra, vände  hon sig med ett kratt till publiken och sade:

– Tack för att ni kom.

För Kitty Crowther har alltid nära till ett skratt, och för den som inte vet vem denna Kitty Crowther är så kan man säga att hon har en magisk bildvärld och några av hennes böcker finns utgivna på svenska. När hon fick ALMA-priset, ett pris till Astrid Lindgrens minne, kallade juryn henne för ”linjernas mästare”.


Teckningen är färdig och titta, Pippi Långstrump är på barnets bok.

Teckningen är färdig och titta, Pippi Långstrump är på barnets bok.

På bokmässan demonstrerade hon verkligen att hon är en mästare i att dra upp linjer och när hon efter ett långt tag lyfte pennan från väggen för att börja på en ny linje någon annanstans, hade ett motiv blivit klart synlig. Naturligtvis signerade hon sitt verk som nu finns för alla mässbesökare att se.