Kirgizistans köp av radioaktivt kol utreds
Kirgizistans premiärminister Omurbek Babanov. (Foto: Vyacheslav Oseledko/AFP/Getty Images)


Kirgizistans premiärminister Omurbek Babanov har blivit anklagad för att ha varit involverad i köpet av tusentals ton radioaktiv malm från Kazakstan. En utredning har tillsatts och premiärministern säger att han tänker avgå ifall anklagelserna visar att han varit inblandad.

”Samhället står inför en stor fråga nu. Chefsåklagaren måste utreda fallet noga och ställa samtliga ansvariga till svars. Annars borde åklagaren hållas ansvarig”, säger Babanov till Radio Free Europe.

Oppositionens Myktybek Abdylaev sade inför parlamentet att Babanovs och president Almazbek Atambaevs inblandning i köpet bör utredas.

Nära niotusen ton radioaktivt kol köptes i september och importerades senare till landet där det förvarats på en kraftanläggning i huvudstaden Bishkek.

Kolet har sedan distribuerats till skolor och sjukhem i Chui-regionen i det före detta sovjetiska landet i Asien. Enligt tidningen Kabar har kolet förhöjda värden av radioaktivitet och anses därför olämpligt att elda med.

”Som situationen ser ut nu, enligt bekräftad information som jag har fått, har företaget som importerat det radioaktiva kolet [till Kirgizistan] gått med på att föra kolet ut ur landet och returnera det tillbaka till Kazakstan, med full täckning av alla kostnader, säger regeringstalesmannen Sultan Kanazarov till Radio Free Europe.

Översatt från engelska.