Kinesiskt måleri - Han Gan
En häst av Han Gan


Han Gan 韓幹 som levde cirka 706-783 e. Kr. var en av de mest berömda konstnärerna under Tangdynastin. Under sin karriär målade han många porträtt och målningar med buddhistiska teman, men det han är mest känd för är sina hästmålningar. Han hade ett rykte om sig att kunna både porträttera hästens fysiska kropp och dess själ. Hästar från hovstallet var ofta förekommande i hans bilder. 

Han Gan hade det fattigt som barn och älskade konst, men hade inte råd med målarmaterial. Som ung arbetade han på restaurang och på sidan om tränade han sig själv i att teckna. När den berömda konstnären Wang Wei 王維 såg honom skissa hästar i sanden erbjöd han sig att köpa material åt honom.

Hästarna i Han Gans målningar ser så levande ut att de nästan verkar vara beredda att hoppa ut ur bilden. När Han Gan ombads att skapa hästar som såg verklighetstrogna ut gick han verkligen in för det med hela sin själ.

Med livfulla konturlinjer och kalligrafiska penseldrag var Han Gan en mästare på att skapa verklighetstrogna djur. Han betonade styrkan och det ädla hos hästarna i Tangs kejsardöme genom att använda en noggrann kontrollerad kontur och en komposition med stor skärpa.

Li Gonglin 李公麟 från Songdynastin (960–1279 e Kr) och Zhao Mengfu 趙孟頫 från Yuandynastin (1206–1368 e Kr) fortsatte att använda hästen som ett tema i sina målningar.

Engelsk version:

http://en.epochtimes.com/n2/arts-entertainment/chinese-painting-of-the-week-4425.html