Kinesiskt konsulat pressar parlamentsledamot i New York
Parlamentsledamot Michael Benjamin från New York. (assembly.state.ny.us)


Parlamentsledamoten Michael Benjamin från New York fick i förra veckan ett brev från det kinesiska konsulatet med uppmaningen att inte stödja en viss Broadway-show på Manhattan. Brevet som skickades via fax en vecka innan premiären av föreställningen Holiday Wonders, var ställt till parlamentsledamot Michael Benjamin.

Brevet fokuserar på Holiday Wonders och dess producent New Tang Dynasty Television (NTDTV), och säger till Benjamin att han ”inte på något sätt ska stödja Holiday Wonders och den kinesiska nyårsgalan”. Båda föreställningarna produceras av NTDTV, en oberoende kinesiskspråkig tv-station som upprepade gånger attackerats av det kinesiska kommunistpartiet (KKP).

Parlamentsledamot Benjamin är känd för sitt arbete med att främja mångfald och trosfrihet. Benjamin tror att det finns en specifik taktik bakom brevet.

– Jag tror att det kinesiska konsulatet återigen försöker hindra fötroendevalda från att gå på Holiday Wonders-föreställningen. KKP insisterar på att det endast finns ett Kina. De försöker dränka alla alternativa röster och fruktar att världen kommer att få reda på sanningen om deras ”Djurfarms-regim”, sade Benjamin i ett email till Epoch Times på torsdagen.

Wenqi Gao, presschef på det kinesiska konsulatet i New York, har själv inte sett föreställningen men säger att NTDTV:s verksamhet ”utgör en förödmjukelse för den kinesiska regeringen”.

Holiday Wonders är en färgstark presentation av traditionell, forntida kinesisk kultur med vissa moderna inslag. Minst ett av numren skildrar förföljelsen av den andliga rörelsen Falun Gong, vilken förföljts av KKP sedan 1999.

Jeanne Mitchell bor i Westchester och utövar Falun Gong. Hon har haft kontakt med Michael Benjamins kontor sedan 2005 för att informera honom om förtrycket i Kina. Hon kontaktades av kontorets personal som meddelade henne om brevet.

– De börjar brevet med julhälsningar och uttalanden om ekonomiska affärsrelationer men vad de egentligen vill är att förtala Falun Gong. De talar om handel för att hindra människor från att på allvar kritisera de brutala kränkningarna mot de mänskliga rättigheterna i Kina, sade Mitchell.

Tilläggsrapportering av Lori Harel i New York

Översatt från version