Kinesiskt konsulat försökte stoppa "skadlig" film på amerikansk filmfestival
Inledande grafik från filmen "Free China: the Courage to Believe."(freechinamovie.com)


Ett kinesiskt konsulat i USA har kontaktat Palm Beachs internationella filmfestival för att varna dem för en ”skadlig” film som de ska visa. Filmen dokumenterar hur kommunistregimen i Kina förföljer Falun Gong, en fredlig andlig metod.

Konsulatet i Houston ringde upprepade gånger till en av organisatörerna av filmfestivalen och gjorde ”förfrågningar” om filmen, enligt en talesperson för festivalen som inte ville ställa upp med namn.

– De ringde oss och ställde frågor och sade att de ansåg att filmen var potentiellt skadlig för dem, sade talespersonen till Epoch Times.

Konsulattjänstemannen fick dock veta att ”vi befinner oss i Amerika” och att filmen skulle visas.

Filmens upphovsman, Michael Perlman, förstod samtalen från konsulatet som ett försök till censur.

”Det här fräcka försöket av den kinesiska regeringen att tysta en amerikansk medborgares yttrandefrihet i USA är farligt och måste avslöjas, så att det inte upprepas,” sade Perlman i ett pressmeddelande som skickades ut av New Tang Dynasty TV, som är medproducent till filmen.

Dokumentären som orsakade telefonsamtalen har titeln ”Free China: The Courage to Believe” och är regisserad av konstnären och aktivisten Michael Perlman. Den kommer ha sin premiär på Palm Beachs internationella filmfestival den 14 och 16 april. Perlman gjorde även år 2008 filmen ”Tibet: Beyond Fear” om kommunistregimens förtryck i Tibet.

”Free China” dokumenterar förföljelsen av Falun Gong, en populär kinesisk andlig metod, via historier från två utövare som spärrats in och torterats av de kinesiska myndigheterna för sin tro.

Epoch Times kunde inte få tag på någon på det kinesiska konsulatet i Houstons mediaavdelning den 16 april för en kommentar.

Översatt från engelska