Kinesiskt jaktplan kraschade - flygförbud för Su-30
Ett kinesiskt jaktplan av just den här typen kraschade den 21 november i Kina. Denna ryska Su-30 uppträdde vid en flygplansshow vid Lotus-flygplatsen i Zhangjiajie i Hunanprovinsen i centrala Kina i mars 2006. (LIU JIN/AFP/Getty Images)


Hongkong Information Center for Human Rights and Democracy har avslöjat att den senaste typen av jaktplanet Sukhoi Su-30 som importerats från Ryssland störtade den 21 november på flygplatsen i Wanli i Wuhu i Anhuiprovinsen. Alla Su-30-plan i Kina har sedan dess haft flygförbud och ska inspekteras.

Informationscentret rapporterade att det störtade Su-30-planet tillhörde kinesiska flygvapnets tredje division. Flygplanet störtade under landning och förstördes. Piloten klarade sig, men hans tillstånd är okänt. Detta var den första olyckan med en Su-30 inom det kinesiska flygvapnet. Den kan ha orsakats av ett problem med hydrauliken i landningsställen.

Informationscentret meddelade att Kinas övriga 99 Su-30-plan i 29:e och 18:e flygvapendivisionerna och flottans flygvapen har flygförbud och ska inspekteras. Su-30 är ett av världens mest avancerade jaktplan.

Enligt informationscentret höll Kina och Ryssland långdragna förhandlingar inför flygplansköpen. I november 2000 köpte så slutligen Kina 100 st Su-30 från Ryssland för 40 miljoner dollar styck. Su-30 är Kinas mest avancerade jaktplan för närvarande, klart överlägset Su-27 och F-10.

USA har den senaste typen av F22-plan på sin bas i Guam, enligt informationscentret. Su-30 är det enda plan som det kinesiska flygvapnet kan använda i strid mot USA:s flygvapen. Kina förhandlar med Ryssland om att uppdatera kapaciteten hos sina 100 Su-30 till den tredje generationen, vilket är det senaste typen som gick i produktion i år.

Kinesiska militära nyheter är under den strängaste censur, enligt centret. Till och med militära aktiviteter som påverkar vanliga människors liv får inte rapporteras. Exempelvis höll man en omfattande militärövning inom flygtransport nyligen i östra Kina. Hundratals flygavgångar och över 10 000 passagerare påverkades, men ingen fick veta någonting om orsakerna.

Översatt från version