Kinesiskt hangarfartyg kan testas innan sommaren
Varyag, det sovjetiska hangarfartyg som den kinesiska regimen nu köpt, innan det byggdes om. (US Navy via Wikimedia Commons)


Den kinesiska regimen kommer att testa sitt första hangarfartyg till sjöss, kanske redan i sommar, enligt chefen för USA:s militärstyrkor i Stilla havet.

– Baserat på feedback från våra partners och allierade i stillahavsområdet tror jag att det kommer leda till en betydande förändring i hur regionen ser på saken, sade amiral Robert Willard i ett uttalande inför den amerikanska senatens militärkommitté, enligt AP.

Foton på hangarfartyget visades på statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Enligt Willard har skeppet i första hand en symbolisk betydelse, eftersom det kommer krävas träning, övningar och tester innan båten kommer gå att använda, enligt nyhetsbyrån.

Hangarfartyget, som är från sovjettiden, såldes till Kina av Ukraina.

– Vi väntar oss att de kommer klara av vad de gett sig ut för, vilket är att skeppet eventuellt ska vara redo för sjöfart i år. Det är dock långt till att de har en faktisk hangarkapacitet, sade Willard till Bloomberg i en intervju.

Trots att hangarfartyget ses som mestadels symboliskt sade Willard till Bloomberg att Kina ”utvecklat kapacitet för ballistiska missiler” och att de flesta av dessa missiler ”är riktade åt Taiwans håll” och att han fann situationen ”mycket respektingivande”.

Översatt från engelska