Kinesiskt gruvbolag hyrde gangsters för att attackera demonstranter


Hundratals invånare i bydistriktet Laodong i Sichuanprovinsen attackerades när de protesterade mot miljöföroreningar som den lokala gruvbrytningen orsakat.

Invånarna kastade in vapen som de tagit från våldsmännen i deras bil innan de välte den.

Hundratals personer samlades för att demonstrera utanför fosfatgruvan i Laodongs bydistrikt i Mabian-häradet i Sichuanprovinsen den 15 september. De ville uttrycka sin oro över de effekter som fosfatbrytningen har haft på deras hälsa och miljö. Men de attackerades av omkring 200 beväpnade gangsters som företaget hade hyrt in för att krossa dem, enligt aktivistsajten molihua.org.

”De hade knivar och skjutvapen och hotade att döda folk,” sade en invånare till Radio Free Asia.

Invånarna slog tillbaka med köksknivar och hackor. De tog några av våldsmännens vapen i beslag och välte deras bil. Fler personer kom till deras hjälp och två gangsters tillfångatogs, medan resten flydde.

Polisen kom senare och befriade de två inhyrda våldsmännen och grep i stället två bönder.

Det här väckte ännu mer vrede bland lokalbefolkningen. Nu var folkmassan omkring tusen personer, och de blockerade vägar och tvingade polisen att släppa de två bönderna.

Enligt lokalbefolkningen har de som bor i byarna i närheten gruvan upprepade gånger klagat på gruvbolaget och krävt att de ska lösa föroreningsproblemen.

Ru Gang, som bor i området, sade till Epoch Times:

– Mabian-floden var tidigare klar och det fanns massor av fet karp i den. Nu finns där ingen fisk alls, eftersom floden har förorenats av giftigt avfallsvatten som de här gruvföretagen släpper ut. Vi känner ofta den starka lukten.

– Det är allt fler som får underliga sjukdomar. En av mina anhöriga arbetade i Wuqionggruvan (i Laodongs bydistrikt). Han är bara lite över 40, men har blivit av med alla sina tänder och hans ansikte är svullet. Lokala tjänstemän har mörkat föroreningsproblemen och de bryr sig inte om ifall vi lever eller dör, tillade Ru Gang.

Kinas fosfatindustri har sett en snabb tillväxt på senare år, och fosfatbrytning och förädling har blivit en nyckelindustri i utvecklingen i Mabian-häradet, som är rikt på fosfor. Det giftiga avfallet som genereras under processen och kommer ut i miljön orsakar dock luft- och vattenföroreningar. Lokalinvånarnas hälsa, såväl som miljön, tar uppenbart skada.

Gruvbolaget stoppade temporärt produktionen efter sammandrabbningarna, och man försöker nu förhandla med byborna, enligt Ru Gang.

Fosfor är ett essentiellt näringsämne för alla livsformer och en huvudbeståndsdel i gödningsmedel.

Enligt en rapport från Greenpeace är Kina idag världens största producent av fosfatgödning. Efter provinserna Hubei, Yunnan och Guizhou har Sichuan blivit landets fjärde största producent av fosfatmalm.

2012 tillbringade Greenpeace East Asia flera månader med att ta prover på och testa det farliga avfall som uppstår när fosfatmalm förädlas till gödning. Man undersökte fem stora kemiska fabriker som hanterar fosfor i Sichuan.

Laboratorietesterna visade att alla prover innehöll ett antal skadliga ämnen och att över en tredjedel av proverna kan kategoriseras som giftigt fast avfall, eftersom de innehåller för stora mängder fluor.

I rapporten står: ”Våra slutsatser, baserade på dessa observationer och undersökningar i Sichuanprovinsen, är att föroreningen från Kinas fosfatindustri, med fosfogips som det tydligaste exemplet, inte kan tolereras längre.”

Översatt från engelska