Kinesiskt försvarsombud bortrövat och misshandlat
Det juridiska ombudet Li Heping (Gaobo Longhua Law Firm Website Photos)


Det juridiska ombudet Li Heping från Peking rövades på söndagseftermiddagen den 29 september bort av ett tiotal okända personer. Gänget misshandlade Li och lämnade honom ute på landsbygden klockan ett följande morgon.

Den 30 september sa Li, som just kommit ut från sjukhuset, att han fortfarande kände sig yr och hade huvudvärk. Dessutom hade han smärtor i hals och armar. Andra delar av kroppen värkte efter elbatongerna de slog honom med. Läkaren som behandlat Li berättar att hans patient varit chockad och hade många vävnadskontusioner.

Li tog sin jur kand i juridikskolan vid Kinas Renminuniversitet och är nu medarbetare i Pekings Gaobo Longhua Advokatbyrå. Han är också rättslig rådgivare vid FN:s europeiska ekonomiska investeringsbyrå och projektkoordinator för FN:s organisation för industriutveckling.

Li är känd för att ha försvarat människorättsaktivister, fängslade advokater och kyrkoledare, och har fått ryktbarhet för att ha försvarat Falun Gong-utövare.

Kidnappad och slagen

Li tillfångatogs utanför sin kontorsbygnad, berättar han. Efter att ha täckt över hans huvud för att skydda sina identiteter förde angriparna honom till ett litet rum där han blev allvarligt slagen med elbatonger. Med kroppen svart och blå av misshandeln släpptes han sedan på ett ställe i Xiao Tang Shan utanför Peking, och tvingades gå hem i mörkret.

Li upptäckte att kidnapparna stulit hans portabla hårddisk, förbetalda mobiltelefonkort och rättslicensen, medan filer på laptopen hade kopierats och raderats.

– Att klå upp en kines utan anledning tolereras inte, speciellt inte i Peking där de olympiska spelen ska hysas 2008, säger Li.

Krävde Li skulle lämna Peking

Så vem slog honom och varför?

– Jag vet inte vem som står ansvarig och jag vet inte varför de gjorde det, säger Li. De hotade mig upprepade gånger och krävde att jag skulle lämna Peking, med vilket menas: ”Det är bara ett fåtal advokater som du kvar som fortsätter att störa.”

Några har antagit att Lis prövning kan ha varit relaterad till ett ärenden han jobbat med.

– Jag har tagit hand om några få känsliga fall, såsom Shijiazhuangs Falun Gong-utövares fall, berättar Li som svar på teorin.

– Om ett departement är ansvariga (för övergreppet), då är det sannerligen mot lagen. Om en individ har organiserat och hyrt in personer att göra detta är det fullständigt kriminellt, säger Li.

Motstår pressen att släppa Falun Gong-ärendet

Li har varit kroniskt trakasserad av såväl Pekings kommunala allmänna säkerhetsbyrås internationella säkerhetsstyrka som Chaoyangs distrikts allmänna säkerhetsbyrå, och polisstationen på Jiangtaigatan har övervakat honom dygnet runt sedan förra året för att han varit involverad i att försöka få den välkända människorättsadvokaten Gao Zhisheng fri.

Efter upprepade förfrågningar från familjemedlemmar började Li i mars i år att undersöka Falun Gong-utövaren Wang Bos, från Shijiazhuang, fall. Li berördes så av Wang och hans familjs beklagansvärda erfarenheter att han bestämde sig för att försvara Wang i rätten. Den 12 mars begav sig Li och fem andra advokater till Shijizhuangs folkdomstol för att bistå som Wangs försvarsombud. Dagen därpå dök personal från Pekings juridiska byrå upp på Lis kontor för att förklara hur bekymrade de var över att han tagit sig an ärendet. Den 16 mars kom tjänstemän från Pekings kommunala allmänna säkerhetsbyrå till Lis kontor och sade åt försvarsrådet att de skulle vara försiktiga med att involvera sig i dylika politiskt känsliga ärenden.

Efter det andra förhöret med Wang, den 27 april, åberopade försvaret följande problem med anklagelserna mot Wang: felaktigt användande av lagen, oklara fakta, otillräckliga bevis, felaktiga rättsliga förfaranden och många andra angelägenheter.

Li och hans kollegor argumenterade med ett omfattande försvar, ur synvinklar som konstitionens roll, trosfrihet och skyddandet av mänskliga rättigheter. Det här var första gången som advokater i fastlands-Kina bröt igenom förbudet som kommunistregimen satt upp mot Falun Gong-utövare. Tidigare var Falun Gong-utövare och andra i liknande situation förbjudna att ta emot rättshjälp.

Det sägs att på dagen för rättegången var tingshuset tungt övervakat såväl inuti byggnaden som utanför och ett stort antal poliser och kravallpoliser patrullerade på gatorna. Det var över 600 tjänstemän på plats och hela området stod under krigslag.

Översatt från version