Kinesiskt företag använde utgånget och ruttet kött till snabbmatsprodukter
Arbetare vid Husi Food i Shanghai, 20 juli 2014. Myndigheter i Shanghai har stängt fabriken efter att det framkommit att man använt otjänligt kött i snabbmatsprodukter. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Flera stora matföretag har stoppat alla beställningar från en kinesisk leverantör sedan man fått reda på genom ett TV-program att leverantören i fråga använde ruttet kött i snabbmatsprodukter.

Bland annat har McDonalds, Burger King och Yum! (som äger Kentucky Fried Chicken) agerat, efter ett inslag på Shanghai TV (STV) den 20 juli, där det avslöjades att Shanghaibaserade Husi Food använde ruttet kött i sina snabbmatsprodukter.

Enligt inslaget var de här otjänliga produkterna "prioriterade för att användas inom Kina", men på måndagen meddelade McDonalds att Chicken McNuggets som sålts i Japan också hade påverkats.

Enligt STV blandade Husi Food ruttet kött med färskt kött, använde stora mängder utgånget kött till snabbmatsprodukter och tryckte till och med nya sista förbrukningsdagar på redan utgånget kött.

STV:s reportrar besökte Husis fabrik under två månader genom att låtsas arbeta där och filma med dolda kameror.

Enligt deras reportage användes 18 ton kycklingskinn och kycklingbröst som hade gått ut två veckor tidigare till Chicken McNuggets den 18 juni. Ytterligare 10 ton med minibiffstekar som hade gått ut för mer än sju månader sedan fick ny datummärkning efter att ha behandlats för att bli av med lukten av ruttet kött.

En del av köttet
såg grönt ut och stank, enligt inslaget.

"Man dör inte av att äta utgånget kött", skämtade en arbetare på fabriken med en reporter.

På bilderna kunde man även se att en arbetare på Husi Food plockade upp hamburgerkött som fallit ner på golvet och stoppade in det i matproduktionen direkt. Enligt reglerna ska mat som har varit på golvet läggas i en låda för oätligt kött.

Fabriken blandade även ruttet kött och dåligt kött med färskt kött. En person som arbetade i produktionen sade till den hemliga reportern att de vanligtvis blandade in omkring fem procent otjänligt kött.

McDonalds besöker och inspekterar Husi Foods regelbundet, men fabriken lyckades ändå lura inspektörerna. Enligt STV-inslager lades allt dåligt kött i blå påsar och ställdes undan under deras besök, för att sedan tas fram och blandas i maten igen när de hade gått.

"De skulle inte låta oss blanda i det där. De skulle stoppa sina ordrar om de visste om det," sade en arbetare på fabriken.

Husi höll sig också med dubbel dokumentation. En användes inom företaget och den andra, falska, visades för inspektörerna. Den falska dokumentationen visade inte att man använde utgånget kött.

Shanghais livsmedelsmyndighet stängde Husi Foods, förseglade alla dess produkter och beordrade att alla produkter som företaget levererat ska beslagtas.

Husi Foods är ett dotterbolag till amerikanska OSI Group, en av världens största leverantörer av processat kött och grönsaker. OSI är en viktig partner till McDonalds och Yum!

Matskandalen har lett till många diskussioner på internet i Kina.

Somliga har uttryckt sin rädsla för att äta snabbmat igen. Andra menar att de ansvariga myndigheterna för inspektionerna borde ställas till svars.

"Jag tycker att McDonalds och KFC också är offer. Enligt inslaget blev de lurade av falska uppgifter varje gång de inspekterade… Borde inte myndigheterna hållas ansvariga?" skrev användaren "Yaba" på den populära mikrobloggen Weibo.

En del andra använde skandalen för att göra sig lustiga över tidigare ökända matskandaler i Kina.

"McDonalds och KFC representerar samvetet inom fastlandskinas företag, eftersom de bara använde utgånget nötkött, inte råttkött, och bara matolja, inte "rännstensolja", skrev användaren “Heise Liming1949″ på Weibo.

Statliga Beijing News rapporterade i maj förra året att polisen har stängt dussintals illegala köttproducenter i Kina som blandade råtta, räv och mink med olika kryddor för att skapa falskt lammkött. En del företag har också gjort köttprodukter av köttet från djur som dött av sjukdomar, vilket ledde till minst ett dödsfall och flera förgiftningsfall, enligt Beijing News.