Kinesiska studenter betalar tusentals kronor för spökskrivare
Studenter kollar upp rumsnummer för de nationella inträdesproven vid ett universitet i Peking den 4 januari till 2014. Att kinesiska studenter fuskar genom att anställa skribenter som skriver uppsatserna för dem, är ett utbrett problem både i Kina och utomlands, enligt rapporter. (Foto: Wang Zhao/AFP/Getty Images)


Mars är en stressig månad för högskolestudenter, då sluttentamen måste lämnas in, universitetsansökningar ska skickas och de färdigutbildade är på jakt efter jobb. Men många kinesiska studenter oroar sig inte så mycket över det akademiska arbetet.

Bland kinesiska studenter finns det en så stor efterfrågan på spökskribenter, "dai xie" (betyder "skriver för dig" på kinesiska), att det har gett upphov till en helt ny marknad både i Kina och utomlands.

Denna "dai xie"-marknad är inte bara populär i Kina. Kinesiska studenter som studerar utomlands har ett enormt tryck på sig från familjemedlemmar för att utmärka sig i sina studier, och kämpar för att klara av ett främmande språk. Många använder sig enligt uppgifter av spökskrivare för att få sina uppsatser och artiklar skrivna.

Med en snabb sökning på engelska "dai xie"-byråer får man hundratals resultat. Till exempel finns webbsidan essayshifu.com, en topprankad webbplats som erbjuder att skriva uppsatser för allt från gymnasieelever till doktorander i Kanada och USA. Avgifterna varierar mellan 250 och 500 kronor per 250 ord, beroende på studentens utbildningsnivå, samt hur, och hur snabbt, (inom 8 till 24 timmar) som dokumentet måste vara klart.

Kinesiska studenter straffades i Australien

En av dessa "dai xie"-byråer, MyMaster Group, orsakade uppståndelse i Australien förra året. Företaget, som ägs av en 30-årig kinesisk kvinna vid namn Yingying Dou, gjorde läxor åt tusentals kinesiska studenter i australiska högskolor. Företaget tog över 6 000 kronor per uppsats. MyMaster Group hade vinster på drygt en miljon kronor 2014, enligt Sydney Morning Herald.

När fusket avslöjades, hamnade tusentals kinesiska studenter i 16 högskolor under luppen, och mer än 70 elever bestraffades, samtidigt som flera australiska universitet på toppnivå förlorade i prestige, rapporterade Sydney Morning Herald.

På Kinas största webbsida för nätshopping, Taobao, säljer över 3 000 butiker eller byråer akademiska uppsatser eller erbjuder sig att skriva dem från grunden åt högskolestudenter, enligt den statsstyrda tidningen China Youth Daily. För att dra till sig kundernas uppmärksamhet skryter många av dem i stora bokstäver med att de har "guldmedaljsförfattare".

Obevakad gråzon

"Denna "dai xie"-marknad är idag i grunden en obevakad gråzon", enligt en icke namngiven spökskrivare som uttalade sig till China Youth Daily. "Ibland blir de människor som köpt uppsatser avslöjade och bestraffas, men ingen kan egentligen stoppa sådana som mig."

Eftersom efterfrågan på akademiska uppsatser skrivna av spökskribenter är så stor och författarna så få, finns det för närvarande inga egentliga trösklar för det här "yrket", vilket resulterar i en ökning av kvacksalvare som "inte egentligen vet hur man skriver avhandlingar", utan "bara lurar folk på pengar och försvinner", sade den icke namngivna spökskrivaren.

Översatt från engelska