Kinesiska staten stödde skandalföretag - över en miljon investerare ruinerade
(China Photos/Getty Images)


Den 30 november accepterade Liaonings folkdomstol YiliShen-gruppens konkursansökan. Företaget var tidigare en av provinsens stora skattebetalare, men är nu inblandad i en ekonomisk skandal som omfattar över 15 miljarder yuan.

Domstolsbeslutet är ännu ett hårt slag för över en miljon fattiga bönder, vilka utgör företagets investerare och underleverantörer. Enligt en initierad källa inom Liaoningpolisen har minst 18 bönder begått självmord.

YiliShen (betyder ungefär ”myrkraft”) bildades 1998 och gav sig ut för att använda myror som råmaterial för att framställa ett näringstillskott. Man upprättade kontrakt med bönder som skulle föda upp myror, och man lovade dem att om de betalade 10 000 yuan i förskott skulle de få tillbaka 13 250 yuan inom 14 månader.

Regeringsföreträdare stödde investeringar

YiliShen lyckades dra till sig mer än en miljon bönder genom en lyckad reklamkampanj som bland annat fortlöpande stöddes av regeringsföreträdare som förre provinsguvernören Bo Xilai och en populär komiker. Många investerade allt de hade i företaget och lånade till och med pengar från släktingar eftersom de trodde att det skulle vara säkert att investera i ett företag som stöddes av regeringen.

Protester efter försenade betalningar

Den 10 oktober i år förklarade företaget att betalningar skulle frysas i en månad, och har misslyckats ytterligare två gånger med att betala. Den 20 november började bönder från hela provinsen samlas och protestera framför företagets huvudkontor, provinsregeringen och USA:s ambassad i Shenyan för att väcka uppmärksamhet kring situationen. Man krävde sina pengar tillbaka.

En bonde från Shenyan berättade för Epoch Times att en medelålders kvinna begick självmord mitt i företagets huvudkontor, och att över 500 personer såg när hennes kropp bars ut av företagets säkerhetspersonal.

Vattenkanoner användes trots 20 minusgrader

Företaget och provinsregeringen sade till den oroliga folkmassan att man skulle ”gå hem och vänta en månad”. Den 22 november mobiliserade myndigheterna över 20 000 poliser för att skingra folkmassan med vattenkanoner trots att det var kallare än 20 minusgrader ute.

De flesta av bönderna investerade hela sin pension, ersättning för att de tvångsförflyttats, barnens utbildningspengar och lånade även stora summor. Efter att de insett att chansen att få tillbaka pengarna alltmer minskade och sett myndigheternas brutala agerande, kollapsade många bönder mentalt och flera begick självmord.

En bonde från den närbelägna staden Tieling avslöjade för Epoch Times att han fått information inifrån Liaoningprovinsens polisväsende att runt 18 bönder begått självmord, men att siffran kunde vara mycket högre eftersom informationskontrollen är så hård.

Några bönder sade även till Epoch Times att de fått initierad information att bönderna riskerade att bara få tilbaka till 10% av sin ursprungliga investering efter det att regeringen avslutat likvideringen av YiliShen.

Enligt en myndighetsundersökning befanns mer än 1,1 miljoner hushåll ha fallit offer för denna skandal. Den 23 november meddelade polisen i Shenyan att man gripit YiliShen-gruppens styrelseordförande, misstänkt för att ha iscensatt en olaglig finansieringsverksamhet omfattande över 15 miljarder yuan.

YiliShen grundades 1998 och har över 8000 anställda och 13 000 försäljare. Det är ett betydelsefullt företag i Liaoningprovinsen. Företaget har fått åtskilliga utmärkelser från både staden Shenyan och nationellt. Amerikanska FDA (kontrollorganet för mat och läkemedel) avrådde redan i november 2004 från att använda deras produkt eftersom man funnit att den innehöll liknande ingredienser som potensmedlet Viagra och den japanska motsvarigheten gjorde detsamma redan 2003. Trots detta fortsatte kinesiska handelsdepartementet, som under den perioden leddes av Bo Xilai, att stödja det.

Översatt från version