Kinesiska regimen uppmanar Google att "anpassa sig till sin omgivning"
En bukett blommor ligger på Googles logo utanför Googles kinesiska huvudkontor i Peking den 14 januari 2010. Google lovade att stoppa censuren av internet i Kina efter cyberattacker på aktivister av mänskliga rättigheter. (Foto: AFP/Frederic J. Brown)


För två månader sedan meddelade Google att man inte längre tänker samarbeta med Kinas censur och att man övervägde att lämna den kinesiska marknaden. Sedan dess har världens ögon varit riktade mot Google och hur de tänker agera i Kina. Nu kommer Peking med ett uttalande om att Google borde anpassa sig till den kinesiska omgivningen. 

Trots att Google meddelade i januari att man inte längre tänkte följa Kinas censurpolitik, kom inget officiellt svar från den kinesiska regimen förrän den 6 mars när Miao Wei, vice minister för industri och informationsteknologi meddelade att hans ministerium varken fått något meddelande från Google eller varit i direkt kontakt med dem, enligt statliga nyhetsbyrån Xinhua. 

Angående frågan om det påstådda dataintrånget på Google sade Miao Wei att Lan Xiang-skolan, den skola vars IP-adress knutits till intrånget, är en matlagningsskola och inget teknologicentrum.

Miao Wens uttalande motsäger en artikel i New York Times från den 18 februari. Enligt den grundades Lan Xiang-skolan, som är en yrkesskola i Shandongprovinsen, med stöd av den kinesiska militären och har tränat militära datavetare. Ett kinesiskt företag som är kopplat till Googles huvudsakliga konkurrent i Kina, Baidu, driver skolans datanätverk. 

Li Yizhong, en annan viceminister för industri och informationsteknologi, sade till reportrar den 5 mars att ”Google bör lyda kinesiska lagar om de vill fortsätta att bedriva verksamhet i Kina” samt att ”Vår attityd är mycket tydlig och allt beror nu på Googles attityd.

Han sade även att hans ministerium har rätt att upphäva google.cn-licensen och att man kan blockera google.com i Kina, enligt Wall Street Journal.

Zhao Qizheng, en annan politisk talesman, antydde att Google borde fortsätta med sin tidigare självcensur, enligt Oriental Post. 

– Darwins evolutionsteori lär oss att det viktigaste inom arternas evolution är anpassning till omgivningen. Det är inte omgivningen som anpassar sig till arterna. 

– Vi kommer inte se några stora förändringar i Pekings politik när det gäller yttrandefrihet på nätet. Den nuvarande situationen verkar låst. Regimen tycks inte ha fattat några avgörande beslut som kommer låta kinesiska internetanvändare åtnjuta verklig informationsfrihet, sade Joseph Y.S. Cheng, professor i politisk vetenskap vid City University of Hong Kong, i en intervju med Radio Free Asia.

Analytiker tror dock inte att Google helt kommer lämna den kinesiska marknaden, men man kan mycket väl komma att stänga ner sin sökmotorverksamhet i landet så länge regimen upprätthåller sin stränga censur.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/31209/