Kinesiska regimen tvingar muslimska butiksägare att skylta med cigaretter och alkohol
Två uiguriska män i en restaurang i Hotan, Xinjianregionen, Kina, den 15 april 2015. (Greg Baker/AFP/Getty Images)


Eftersom alkohol och cigaretter är beroendeframkallande och skadliga för hälsan brukar regeringar runt om i världen vanligtvis införa olika restriktioner för att få ner försäljningen. Men Kinesiska kommunistpartiet vill att butiksägare i Xinjiangprovinsen i västra Kina explicit ska skylta med dessa varor för att underminera det uiguriska folkets religion. Uigurerna är ett turkisktalande, företrädesvis muslimskt folk.

De lokala myndigheterna i Laskuy, ett distrikt i staden Hotan, meddelade den 29 april att alla restauranger och varuhus ska skylta med ”fem olika alkohol- och cigarettmärken” och att de ska ”synas tydligt” innan den första maj, rapporterade Radio Free Asia (RFA). Butiksinnehavare som inte följer detta kommer att få sina butiker stängda och kan räkna med rättsligt efterspel.

Myndigheter i Xinjiang anser att muslimska uigurer, som inte röker, praktiserar ”en form av religiös extremism”, sade Adil Sulayman (som förresten är ett uiguriskt namn), partisekreterare i byn Aktash, till RFA.

Beslutet, som kommer från kommunistpartiets högsta ledning, och är en del av en ”kampanj för att försvaga religionen” i Xinjiang, sade Sulayman.

Invånarna i Laskuy har ännu inte gjort motstånd mot myndigheternas beslut. Det finns inga rapporter om protester. Omkring 60 butiker och restauranger har funnit sig i beslutet samtidigt som endast två har satt sig emot, enligt Sulayman.

Men detta innebär inte att invånarna i Laskuy tycker att det är okej att sälja dessa produkter. Enligt koranen är alkohol förbjudet, och cigaretter anses vara skadligt för hälsan och något man ska avstå ifrån.

”Löjligt och absurt”

– Folk kommer att spela med för att undvika repressalier, men de kommer inte att göra det frivilligt. Hur kan myndigheterna tvinga folk att sälja något som de inte vill sälja?, sade Ilshat Hassan, vice ordförande för Uyghur American Association i en telefonintervju.

För att undvika att ”förråda sitt eget samvete” kommer invånarna i Laskuy förmodligen att ställa produkterna vid sidan om, och endast skylta med dem när myndigheterna kommer för att göra sina inspektionsrundor, tror Hassan.

Han tycker att myndigheternas beslut är ”synnerligen löjligt och absurt” och sade att det går stick i stäv mot internationella trenden att försöka minska försäljningen av tobak och alkohol.

– Ingen regering tvingar sitt folk att sälja skadliga produkter.

Den kinesiska regimen satte igång en ”slå hårt”-kampanj i april 2014, som sägs syfta till att slå ner på terrorismen i regionen. Kommentatorer menar dock att denna kampanj är kommunistpartiets förevändning för att förtrycka etniska uigurer och underminera islam.

En hel del andra smått bisarra former av religiöst förtryck har rapporterats i Xinjiang, såsom att kommunistpartiets kadrer erbjuder gratis festmåltider och bjuder in lokala muslimer att medverka, så att de avbryter sin fasta under den heliga fastemånaden ramadan. Män har också straffats för att de burit skägg, och kvinnor för att ha burit traditionella muslimska huvuddukar.